Grøn vækst har siden 2009, hvor FN afholdt sin klimakonference i København, været på den internationale dagsorden. Barack Obama taler om det, vores egen statsminister taler om det, erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen talte om det ved åbningen af Det Grønne Iværksætterhus, og alle politiske fora såsom G8, G20, FN, EU, APEC og OECD taler om det.
Men hvad er grøn vækst egentlig, og hvorfor skal væksten være grøn?
Der er næppe mange, der er uenige i, at økonomisk vækst er en nødvendighed for at sikre os velfærd og velstand i Danmark fremover. Med øget pres på naturressourcer og stigende efterspørgsel efter fødevarer, energi og vand er der behov for, at væksten opbygger frem for nedbryder. Der er kort sagt brug for en grøn og bæredygtig vækst uden øget ressource- og energiforbrug.
Danmark har behov for vækst
OECD definerede grøn vækst, da de i maj 2011 offentliggjorde deres første strategi ”Towards Green Growth” for grøn vækst for medlemslandene: ”Green growth is about fostering economic growth and development while ensuring that natural assets continue to provide the resources and environmental services on which our well-being relies. It is also about fostering investment and innovation which will underpin sustained growth and give rise to new economic opportunities.”
Danmark har behov for vækst – behov at for styrke hjemmemarkedet for grønne energi- og klimaløsninger og muligheden for at teste og demonstrere grønne løsninger i stor skala. Det vil være med til at øge virksomhedernes muligheder for at eksportere til verdensmarkedet, som vi kender det fra den store eksport af eksempelvis udstyr og know how inden for energiteknologi i 80’erne og frem.
Test og demonstration tiltrækker udlandet
Muligheden for at teste og demonstrere ny grøn teknologi tiltrækker også udenlandske virksomheder, som ser potentialer i at teste deres produkter i et avanceret energisystem med en meget høj andel af vedvarende energi. Grøn vækst er således en naturlig udvikling af den lange vej, vi har haft siden første energikrise i starten af 70’erne, over energistyring, energibesparelser, life-cycle analysis (LCA), grønne regnskaber, miljøstyring, energiledelse, miljøledelse, EMAS etc.
Vi skal satse stort
Via en forholdsvis stringent energi- og miljøpolitik har erhvervslivet fokuseret på ressourcebesparelser, miljøbelastning m.m. Danmark har derfor opbygget en unik position inden for grøn teknologi, der kan levere vækst, beskæftigelse, forsyningssikkerhed og klimaforbedringer på én gang. Vi har teknologierne, vi har den nødvendige viden, vi har verdens førende forskere, og vi har en unik række af virksomheder, der har skabt vækst og beskæftigelse ved at sælge grønne løsninger på verdensmarkedet. Men hvis vi fortsat skal tro på grøn teknologi som vækstmotor for Danmark, skal vi turde satse og satse stort, langsigtet og vedholdende. Det er den styrkeposition, vi skal leve af – og som skal skabe velfærden i fremtiden.