Byggeriet er blandt den gruppe, der udleder meget CO2. En del hænger sammen med fx brug af energitunge byggematerialer, men noget udledning kommer også som følge af direkte sløseri.
Det fik to unge iværksættertalenter, Oline Ryberg Stærke og Holger Bregnhøj Weise, begge fra DTU, øje på. De har fundet en løsning. En løsning, som har givet dem Erhvervsministeriets og Fonden for Entreprenørskabs iværksætterpris indenfor håndværk revitaliseret, der er blevet uddelt for første gang.
Det er det unødvendige energiforbrug, som de to unge vil til livs. 55% af strømforbruget på byggepladser sker uden for arbejdstiden – ofte på opvarmning og belysning af tomme skurbyer.
Acembee, som de to unge har kaldt deres virksomhed, har udviklet en løsning, der automatisk styrer energiforbruget på byggepladsen ved hjælp af IoT-sensorer og relæer.
Deres system tilpasser energiforbruget efter byggepladsens aktivitet og sikrer, at strøm kun bruges, når det er nødvendigt. Virksomheden har allerede bevist en energibesparelse på over 40 %.
– Vi er virkelig glade for at vinde, og pengene falder på et tørt sted, da vi har fundet en måde til at gøre vores produkt dobbelt så effektivt, og det kræver ny kapital. Vi ser også prisen som et symbol på, at der er forandringer på vej i forhold til iværksætteri i Danmark, og vi er stolte over, hvis vi kan være med til at inspirere alle de dygtige elever, der er her i dag, siger Oline Ryberg Stærke fra Acembee.
Iværksætterprisen er opdelt i tre kategorier, nemlig diversitet, håndværk revitaliseret og life science. Årsagen til den nye pris er ifølge ministeren og Fonden for Entreprenørskab, at hvis det danske iværksættermiljø skal udvikle sig til et af verdens bedste, skal hele talentmassen aktiveres.
Gode ideer skal i endnu højere grad skabes og realiseres her i Danmark, og endnu flere skal prøve kræfter med iværksætteri eller arbejde i en iværksættervirksomhed uafhængigt af køn, alder eller uddannelsesmæssig baggrund. Det kræver dygtige rollemodeller, som kan inspirere unge til at prøve kræfter med iværksætteri.
Kilde: Fonden for Entreprenørskab