
Der er blevet snakket om det i snart mange år, og der er kommet forskellige bud på en løsning, men tilsyneladende uden det hjælper ret meget – de unge fravælger stadig erhvervsuddannelserne, viser tal fra Børne- og undervisningsministeriet.
Godt nok er der en lille stigning, men der er stadig kun cirka 20 procent, der søger ind på den type uddannelser, som disse skoler tilbyder. Og 20 procent er langt fra målsætningen om 30 procent.
Det får organisationen SMVdanmark til at ærgre sig, og de står klar med et forslag.
– Vi har særligt brug for at gøre noget, der vil give flere elever lyst til at prøve kræfter med en erhvervsuddannelse i stedet for at udskyde valget. Vi foreslår, at man giver eleverne et ekstra månedligt skattefradrag på 3.000 kr. frem til de fylder 21, når de går i lære på en erhvervsuddannelse, siger Kasper Munk Rasmussen, uddannelseschef i SMVdanmark.
Baggrunden for, at et skattefradrag kunne lokke, skyldes aldersfordelingen. Eleverne på de danske erhvervsskoler er blandt de ældste i Europa, og derfor er der ifølge SMVdanmark brug for en gulerod for at få unge til tidligere at overveje dem faglærte vej.
Kasper Munk Rasmussen anerkender, at regeringen har gjort meget for at skubbe på. Og på sigt vil epx, juniormesterlære og obligatorisk erhvervspraktik være med til at få flere til at vælge erhvervsuddannelser.
Ulempen er, at vi ikke har tid til at vente på, at de først er indfaset i 2032. Allerede i 2030 kommer til at mangle godt 100.000 faglærte i Danmark, viser en analyse fra AE-rådet.
Der er store regionale forskellige på søgningen. I Morsø Kommune har næsten halvdelen af de unge valgt at søge en EUD som førsteprioritet, hvilket er landets højeste.
Anderledes ser det ud i region Hovedstad. Her er det kun cirka 10 procent, som har valgt den vej.
Kilde: SMVdanmark