
Årets Varebil i Danmark er ikke én, men to biler, dog ganske ens. Det handler om søsterbilerne Renault Master og Nissan Interstar.
Modellerne kommer både som diesel og el, men det var ikke mindst de eldrevne versioner, som var med til at sende dem helt til tops.
Trods de hører til 3,5 tons klassen, er rækkeviden op på næsten 450 km, og dermed langt foran mange andre varevogne – både i den helt lille klasse og 1 tons klassen.
Baggrunden for den lange rækkevidde skal hentes i bedre aerodynamik. Bagenden er smallere end forenden for at optimere aerodynamikken og bagvinduet er asymmetrisk, Kølerhjelmen er kortere, vinduet er placeret længere fremme og har ændret hældning, og blandt andet sidespejlene er gjort endnu mere aerodynamiske.
Man kan vælge mellem to batteristørrelser – 40 og 87 kWh, og motorer, der yder mellem 130 og 140 hk. Momentet er altid på 300 Nm.
Ligesom Nissan og Renault tilbyder 22 kW AC-opladning som standard på personbilsmodellerne, gør man det også på varevognene. Ikke mindst 22 kW AC-opladning gør, at man virkelig kan hente rækkevidde ved at koble på en destinationslader (også kaldet normallader)
Selv det store batteri kan gå fra 10 til 100 procent på cirka 4 timer ved sådan en lader. I en bil med bare 11 kW, vil det tage stort set en hel arbejdsdag at få fyldt batteriet.
Som noget helt nyt vil bilerne have V2L og V2G muligheder ( fra efteråret 2025) Dette betyder, at man kan oplade eksterne elementer, som powertools fra et stik i førerkabinen eller varerummet. Er bilen ombygget til eksempelvis kølebil, vil man også kunne bruge bilens batteri til dette formål.
Ud over at kunne oplade eksterne elementer, vil man også kunne føre strøm tilbage i el-systemet (V2G).
Er man, trods de mange fordele ved de eldrevne modeller, ikke klar til at hoppe på en elbil, kommer de også som diesel i tre forskellige varianter130, 150 og 170 hk.
Kilde: Renault