Skybrudene står i kø. Regnen vælter ned i længere og længere perioder. Også vinden vil tage til. Vejret over Danmark bliver vildere med klimaforandringerne, men trods det har næsten 60 procent af de danske boligejere ikke overvejet at klimasikre deres ejendom.
Det viser en undersøgelse fra Exometric, der er en del af energi- og rådgivningskoncernen NRGi.
At det måske var en god idé, viser en opgørelse fra F&P’s skadesstatistik.
Mens der blev anmeldt 1080 vandskader som følge af skybrud og skybrudslignende regn i 1. kvartal 2023, blev der i samme kvartal 2024 anmeldt 4205.
– Vi ser allerede markante ændringer i vores klima, og det vil formentlig fortsætte med at udfordre vores hjem. Det kan virke som en stor omkostning her og nu, men konsekvenserne og regningen kan blive langt større, hvis man ikke sikrer sig på forkant, siger Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi.
Mens 57 procent således ikke går med tanker om at klimasikre ejendommen, har 17 procent allerede gjort det, mens 15 har tanker om det.
For nyligt kom DTU med en rapport, som påpegede, at fremtidens vand kan give skader for et tre-cifret milliard-beløb
Ifølge Bo Halm Andersen bør rapporten give anledning til, at man som boligejer overvejer, om man bør rådføre sig med professionelle, der kan vurdere behovet for klimasikring af boligen.
– Vi ser en stigende tendens til flere og større vandskader, især i kældre og på tage som følge af det våde vejr. Mange boligejere opdager først problemet, når skaden allerede er sket, og så kan det være en bekostelig affære at rette op på. Derfor kan det være en god idé allerede nu at få vurderet behovet for klimasikring af boligen, siger Bo Halm Andersen.
Det er bl.a. tag, kælder og afløbssystemer, som bør ses efter.
Kilde: NRGi