DIN Forsyning havde lagt det hele klart for borgerne i det to vestjyske byer, Horne og Store Darum. Men som flere andre steder i landet gik en for lille andel af borgerne med på idéen om fjernvarme.
Især i Store Darum var man meget negativ. Målet var de velkendte 70 procent, men sølle 22 procent havde mod på fjernvarmeløsningen. I Horne var det noget bedre, men med 42 procent var der stadig langt til målet.
Resultatet betyder, at DIN Forsyning nu må lukke begge projekter ned.
Som altid kan man botanisere i et valgresultat, og Eric Lauridsen, som har arbejdet med varmeforsyning i 30 år, har et bud på, hvad de to primære årsager kan være:
Grundene til den manglende opbakning til lokalvarmen kan være mange. Eric Lauridsen, afdelingsleder i Projekt Vand & Varme i DIN Forsyning, har et bud på, hvad de to primære årsager kan være:
– Meget tyder på, at den nuværende lave gaspris påvirker folks vilje til at skifte til en løsning som den, vi har tilbudt Horne og Store Darum. Jeg tror også, at manglen på en klar politisk udmelding om en slutdato for brugen af gas og olie til opvarmning af danskernes boliger spiller ind. Det er desværre et generelt billede, der tegner sig på tværs af landet – at det er svært at få opbakning ude i lokalsamfundene.
I de to byer har der været lokale arbejdsgrupper for at få projekterne igennem. Også peger man å gasprisen og den noget luftige håndtering af en slutdato på gassen som årsag.
– Tilslutningsprocenten på 22 % taler jo sit eget tydelige sprog. Vi må bare erkende, at med de nuværende forhold, hvor gassen er kommet ned i pris, og staten ikke har sat en slutdato for anvendelsen af gas til boligopvarmning, så har lokalvarmeprojekterne svære vilkår. Selvom det er meget ærgerligt, må vi konstatere, at løbet er kørt for nuværende, siger Jørgen Jensen, tovholder for den lokale arbejdsgruppe i Store Darum.
Det er nu op til Varde og Esbjerg kommuner at beslutte, hvordan de to byer skal forsynes med varme i fremtiden.
Kilde: DIN Forsyning