
Et nyt lovforslag har været til førstebehandling i Folketinget. Det handler om at indføre et slags krav om vinterdæk. Ikke et krav, der er bundet op på dato, men derimod på vejret.
Det skal nemlig give en bøde at køre med ”åbenbart uegnede dæk”.
Alle partier bakkede op om forslaget, som dermed har ganske stor chance for at blive gennemført.
Ved at koble dækkravet sammen med vejret frem for en dato, lægger Danmark sig på linje med vores nabolande, som har skruet loven sammen på lignende vis. At det i de andre nordiske lande fungerer som et krav, hænger sammen med, at der er vinter altid fyldt med is og sne.
Inden loven bliver til virkelighed håber Dækbranchen, at Transportministeriet får fjernet en misforståelse omkring mærkningen af dæk, påpeger Volker Nitz, direktør for Dækbranchen Danmark.
Ministeriet ser M+S-mærkning som almindelig vintermærkning og 3PMSF som dæk til hårdt vinterføre.
Men sådan hænger det ikke sammen. 3PMSF (Three-Peak Mountain Snowflake) symbolet, der viser tre bjergspidser og et snefnug, betyder, at dækket opfylder en række EU-fastsatte minimumskrav for trækkraft og bremseevne på snedækkede veje.
Anderledes er det for M+S (Mud and Snow). Det betyder blot, at dækket er velegnet til at køre i mudder og sne, men det er op til den enkelte dækproducent at sætte kriterierne for, hvilke dæk de sætter M+S på.
– Der lægges der op til informationskampagner om vigtigheden af at skifte til vinterdækmærkede dæk i vinterperioden, og det støtter vi helhjertet. Men så nytter det jo ikke, at bilisterne får forkert information og bliver rådet til kun at anvende 3PMSF i hårdt vinterføre. Alle vinterdæk og helårsdæk i Danmark er mærkede med 3PMSF, og det giver slet ikke mening at skelne mellem hårdt vinterføre og vinterføre. Det er veldokumenteret, at ligger der sne, is og sjap, skal man køre med dæk mærket med 3PMSF for at bremse og styre bedst muligt, og disse dæk er også et væsentligt bedre valg end sommerdæk på våde og kolde veje, som det typisk er i danske vintre, påpeger Volker Nitz.
Kilde: Dækbranchen