Normalt tænker mange danskere på mere varme himmelstrøg, når talen falder på regntiden, men herhjemme er der også ved at være en tid for en noget speciel type regn – skybrud.
Og den tid er ved at være oppe over os. For sammen med sol og sommer kommer der også mere energi i atmosfæren, og det giver grundlag for voldsomme regnskyl og lokale skybrud.
Dem er bl.a. Hofor ved at forberede sig på med boring af skybrudstunneler, men kommer i den anledning med en opfordring til borgerne – vær beredt til skybrudssæsonen.
– Der kommer meget mere vand som følge af klimaforandringer. Skybrud, stormflod og truende grundvandsstigninger giver oversvømmelser i byerne og medfører dyre skader i private hjem og hos erhvervsdrivende. Hofor arbejder på at klimasikre hele hovedstadsområdet, så regnvandet gør mindst mulig skade i byerne. Men selvom vi i samarbejde med kommunerne gør, hvad vi kan for at finde plads i byerne til en stor del af sommerens megen regn og skybrud, så må borgerne også hjælpe med at passe på deres hjem. Og det har vi nogle gode råd til, hvordan man gør, siger Brian Hansen, direktør for Vand & Spildevand i Hofor.
Man kan bl.a. få installeret et højvandslukke, så der ikke kan komme kloakvand op, og holde tagrenderne fri, så vandet kan løbe den vej.
Udover at tænke i vandhindringer, er det også en god idé at tænke i at vandet rent faktisk kommer ind. Bl.a. kan man overveje, hvad der opbevares i kælderen.
Og så er der en sundhedsadvarsel. Kommer der kloakvand op – fx nede i kælderen, skal man ikke træske rundt i det. Faktisk skal man undgå hudkontakt, da vandet udgør en alvorlig smittekilde.
DMI definerer et skybrud som den regnmængde, der overskrider mere end 15 mm på blot 30 minutter.
Kilde: Hofor