![](https://www.hvacfokus.dk/wp-content/uploads/sites/2/argo.jpg)
I dag tårner det rustrøde energitårn ved affaldsenergianlægget ARGO, der ligger i udkanten af Roskilde, sig cirka 40 meter op i luften.
Og det kan meget vel få selskab af en bygning på nogenlunde samme dimensioner, hvis planerne om at etablere et CO₂-fangstanlæg på affaldsenergianlægget går efter planerne.
Enerianlægget er ejet af en række kommuner, og de har i fællesskab godkendt planerne.
– CO₂-fangst er en central teknologi i arbejdet med at reducere klimabelastningen fra energiudnyttelse af restaffald. Derfor er vi glade for, at vores ejerkommuner støtter op om forarbejdet, så vi kan fortsætte den gode dialog om projektets videre udvikling, siger ARGOs bestyrelsesformand, Tomas Breddam.
Der er dog en væsentlig ting, der skal komme i hus, hvis det kommende CO2-tårn skal blive en realitet. Støtte fra den statslige pulje, der rummer midler til at udvikle og etablere fangstanlæg og lagringsmuligheder.
Puljen er på 28 mia. kr. Uden støtte herfra, vil projektet ikke kunne realiseres.
– Jeg er glad for, at vi kan arbejde videre med projektet. Men før vores ejerkommuner kan træffe endelig beslutning, skal vi sammen sikre en både økonomisk og miljømæssig forsvarlig model. Det samarbejde ser jeg derfor frem til at fortsætte, siger ARGOs direktør, Trine Lindegaard Holmberg.
ARGO forventer svar på sin ansøgning til den statslige pulje i løbet af 2026. Hvis man får del i puljen, er det planen, at den første CO₂ skal fanges senest i udgangen af 2029.
Kilde: ARGO