Hele 86 deltagere fra producent- og leverandørledet deltog i et webinar afholdt af Veltek Varme, der satte fokus på kravene til varmepumpens elinstallationen, samt varmepumpens mulige påvirkning af elnettet. Sikkerhedsstyrelsen og Dansk Energi bidrog med de vigtige indlæg
Varmepumper til boligopvarmning har med klimahandlingsplanen og tilskudspuljer fået rygvind i Danmark. Det betyder ikke mindst, at der i samme omgang er kommet mere på spil for varmepumpeproducenterne og -leverandørerne. At den enkelte varmepumpes eltekniske data og krav bliver videregivet fyldestgørende til installatøren har nemlig afgørende betydning for hele projekteringen af varmepumpens elinstallation, og forkerte eller mangelfulde data kan derfor være udslagsgivende for, om slutbrugerens elinstallation bliver lovlig eller ulovlig.
Velteks erfaring er, at varmepumpeproducenterne og -leverandørerne har styr på den VVS-tekniske del af varmepumpen, og derfor fokuserede webinaret på varmepumpens elteknik og kravene til den forudsigende elinstallation.
Alle producenter og leverandører i markedet var denne gang helt ekstraordinært inviteret til at deltage i webinaret – dvs. både medlemmer og ikke-medlemmer af Veltek Varme.
Da emnet er højaktuelt, og grundet dets vigtighed vurderede vi i Veltek Varme, at der var behov for sikre, at alle producenter og leverandører inden for varmepumper fik adgang til den samme vigtige information. Og med 86 deltagere kan vi med stor tilfredshed konstatere, at budskaberne er nået langt ud i branchen, siger Per Rømer Kofod, administrerende direktør for Veltek
Begge indlæg medførte mange interessante kommentarer og spørgsmål og understregede for Veltek, at branchen har et behov for øget fokus, viden og vidensdeling om eltekniske data og krav, når det drejer sig om varmepumper og varmepumpeinstallation.
Steen Søgaard, inspektør ved Sikkerhedsstyrelsen, tog som den første fat og fik konkret udpeget de væsentligste el-regler og standarder, som både leverandør og installatør skal have viden om. Herunder hvilken RCD-type (fejlstrømsafbryder) der med rette kan anvendes til varmepumpeinstallationer, og hvordan installationen udformes mest hensigtsmæssig for både installatøren og kunden. Som hovedregel gælder dog, at installatøren altid skal altid følge fabrikantens anvisninger – hvorfor det er fabrikantens ansvar at sikre, at mulige særskilte RCD-krav og øvrige eltekniske data til en pågældende varmepumpe oplyses korrekt og fyldestgørende.
Steen Søgaard forklarede ligeledes, hvorfor der til varmepumpeinstallationer normalt stilles krav om separat sikkerhedsafbryder på trods af, at en varmepumpe typisk er fremstillet efter kravene i lavspændingsdirektivet og ikke efter maskindirektivet. Også det mulige behov for efterfølgende installation af overspændingsafleder (SPD) i ældre huse fra før 2019, hvor dette ikke er et krav, blev fremhævet.
Efter Steen Søgaard kom Dansk Energi på banen med Peter Egestad, konsulent, der gik i dybden med de gældende regler for varmepumper, når de tilsluttes forsyningsnettet – herunder netselskabernes betingelser i forhold til Fællesregulativet, spændingskvalitet og leveringsomfang.
En udfordring ved opsætningen af flere varmepumper rundt om i landet er, at varmepumper grundet deres hastigheds/frekvensregulering generer og udsender harmoniske strømme (støj) i elnettet. På baggrund af indlægget blev det derfor drøftet, hvorvidt boligejere, specielt i udkantsområder, i fremtiden kigger ind i nye udfordringer forbundet ved brugen af netop varmepumper som eldreven varmekilde.
Netselskaberne har i dag hjemmel i lovgivningen til at kræve at anlægsejer løser problemet, såfremt varmepumpernes udsendte harmoniske strømme udfordrer elnettets omkringliggende stabilitet, og med udsigt til flere solcelleanlæg og elbilsladere, kan dette blive et nødvendigt redskab for netselskaberne i fremtiden.
Veltek Varme fortsætter sit fokus på varmepumpens eltekniske-del i samarbejde med medlemmer, Tekniq Arbejdsgiverne og Sikkerhedsstyrelsen