Tidligere havde man et prisloft over overskudsvarme fra fx virksomheder og datacentre. Tanken var, at man ville beskytte forbrugerne, men et stort fkertal i Folketinget er blvet enige om, at de rammer ikke gav menig længere.
Derfor er loftet blevet fjernet.
Ændringen kommer dog ikke uden en løftet pegefinger fra energiministeren.
– Fjernvarmeselskaberne får et større et ansvar for, at projekter med virksomheder om overskudsvarme er økonomisk forsvarlige og til gavn for forbrugerne, påpeger siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
I dag udgør overskudsvarme cirka fire procent af fjernvarmeproduktionen, men med aftalen er det håbet, at det tal vil stige i de kommende år.
Overskudsvarme udgør i dag ca. 4 pct. af Danmarks fjernvarmeproduktion, men regeringen og aftalepartierne ønsker med denne aftale at understøtte, at det kan blive langt mere i fremtiden.
Og det er der god grund til at tro, for hos Dansk Fjernvarme er kommentaren meget kontant:
– Endelig! Endelig kan vi levere endnu mere grøn og billig varme til de danske fjernvarmeforbrugere. Fornuften har sejret, og vi kan indfri det store potentiale, der ligger i at udnytte overskudsvarme rundt om i hele landet. Det er en stor sejr for det grønne Danmark, lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for alle landets fjernvarmeselskaber.
Potetialet er da også meget stort. I dag får cirka 2 mio. husstande fjnevarme. Overskudsvarme vil ifølge Dabsk Fjernvarme kunne dække cirka 500.000 boligers forbrug – altså 25 procent af varmebehovet.
Markant mere end de 65.000 boliger, der i dag nyder godt af overskudsvarmen.
Kilder: Dansk Fjernvarme/Klima-, energi- og forsyningsministeriet