
Salget af varmepumper bragede frem i 2022, viser Energistyrelsens statistik. Salget er steget til over 40.000 luft/vand-varmepumper og jordvarmepumper. I 2021 lå salget på næsten 24.000.
Også de knapt så effektive luft/luft-varmepumper oplevede stigende salg, men dog kun en stigning på 27 procent.
Stigningen er godt nyt for den grønne omstilling, men trods det klapper man ikke helt så begejstret i hænderne hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, som man kunne have gjort.
Salget følger nemlig i nogen grad med de tilskudspuljer, som var tilgængelige sidste år, men de blev, i lighed med årene før, ret hurtigt tømt for midler. Det betød, at mange måtte gå forgæves, og man kan frygte, at det for nogens vedkommende ikke var økonomisk muligt at skifte opvarmningsform, hvis tilskuddet udeblev.
– Varmepumpetallene sætter igen rekord, og det viser, at potentialet for at få danskerne til at skifte til grøn opvarmning af boligen langt fra er indfriet. Det er enormt glædeligt og viser, at danskerne rigtig gerne vil den grønne vej, som man fra politisk hold bare skal skubbe på, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Derfor ser man også med glæde på, at partierne bag inflationshjælpen har givet ekstra 200 mio. kr. til afkoblingsordningen og fjernvarmepuljen. De ekstra midler til afkoblingsordningen er også et led i SVM-regeringsgrundlagets mål om at slå en streg over udgiften til at afkoble sig fra gasnettet.
– Desværre blev både fjernvarmepuljen, bygningspuljen og afkoblingspuljen tømt på rekordtid i 2022, og når husejerne ikke kan få tilskud, bliver økonomien i at skrotte gasfyret til fordel for fjernvarme eller varmepumpe med ét dårligere. Selvom vi havde foretrukket fradrag, så er der ingen tvivl om, at politikernes nye millioner til afkoblingspuljen falder på et tørt sted, siger Troels Blicher Danielsen.
Han mener i øvrigt, at man fra politisk hold bør se nærmere på tilskudspuljerne, og måske give det et servicetjek
– Det skal være løsninger, der sikrer en jævn fordeling af tilskud i løbet af et år, så man undgår tilskudslotteri og gør det forudsigeligt, hvad det koster at skifte til grøn opvarmning, siger Troels Blicher Danielsen.
Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne