Danmarks største spildevandsselskab Biofos er en energimæssig gevinst, viser årsberetningen. Anlæggets tre renseanlæg renser spildevandet for ca. 1,2 mio. borger i hovedstadsområdet, og kunne i 2023 sende 2,11 kWh til retur, til borgerne, hver gang anlægget trak 1 kWh.
Dermed havde det en energibalance på 211 procent.
En positiv energibalance er ikke noget nyt for selskabet. Sådan har det været i mange år, men årsresultatet for 2023 viste den bedste balance nogensinde.
– For Biofos er det vigtigt at genanvende og nyttiggøre så meget af de mange ressourcer, der findes i vores spildevand, som muligt. Jeg tror ikke, der er mange, som tænker over, at man kan bidrage til den grønne omstilling og være medproducent af grøn energi, blot ved at leve et helt almindeligt liv, med alt hvad det betyder af brusebade, opvask og toiletbesøg, siger John Buur Christiansen adm. direktør for Biofos.
Resultatet skyldes en mangeårig indsats for dels at reducere energiforbruget, dels øge energiproduktionen især med fokus på at optimere produktion af biogas. Anlæggene sender også energi retur til borgerne i form af fjernvarme og en mindre mængde strøm ud i el-nettet.
I 2023 nåede Biofos salg af biogas til HOFOR, sit højeste niveau nogensinde, med lidt over 9 mio. kubikmeter.
Det betyder, at man leverer CO2-neutral biogas til Hofor bygasnet i en mængde, der svarer til 60 % af den samlede bygas, som bruges til madlavning i hovedstadsområdet. Det vil sige, at hver gang borgerne i hovedstadsområdet går på toilettet, er de med til at skabe den energi, som efterfølgende bruges til madlavning på gaskomfuret.
To ud af de tre anlæg var ved udgangen omlagt til bundbeluftning. Det er en teknologi, hvor man tilføre vandet ilt via dyser i bunden af vandtanken. Ilt er et vigtigt led i renseprocessen, og som er med til at fjerne det uønskede kvælstof i vandet.
Bundbeluftning har flere fordele. Det renser vandet bedre og bruger op imod 40 procent mindre strøm.
Kilde Biofos