![](https://www.hvacfokus.dk/wp-content/uploads/sites/2/brint-5.jpg)
Dansk produktion af brint og grønne brændstoffer kan gavne både lokal vækst og europæisk forsyningssikkerhed, og regeringen og en bred række partier er nu enige om at hjælpe udviklingen endnu mere på vej. Samtidig er der taget et vigtigt skridt for at høste værdien af den danske havvindsressource.
Som et rygstød til den danske brintproduktion kommer staten nu med et lån på 7,4 mia. kr. og en driftsstøtte på op til 8,3 mia. kr. til etableringen af brintrør fra Esbjerg og til grænsen. Også bookingkravet sænkes, så producenterne nu skal binde sig for transport af minimum 0,5 GW brint i røret. Aftalepartierne Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er enige med regeringen om vilkårene, så arbejdet med at etablere brintrøret kan accelereres.
Aftalen gælder et rør, der skal gå fra Esbjerg over Egtved og ned til grænsen, det såkaldte Syvtal. Men aftalekredsen lægger vægt på, at fokus på første del af røret ikke betyder, at aftalepartierne har forladt ambitionen om, at der kan etableres et fuldt jysk brintbackbone. Det jyske brintbackbone består ud over Syvtallet af strækninger længere nordpå til Ll. Torup og en strækning østpå til Fredericia. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet nedsætter nu et arbejde, som snarest muligt skal se på de næste særskilte faser.
For at indgå aftaler om eksport af brint til tyske aftagere hurtigst muligt ønsker aftalepartierne at forsøge at nå, at røret er klart til brint i 2030. Her har bl.a. den tyske stålindustri meldt om en efterspørgsel af brint. Bygherren Energinet har derfor lagt en stram tidsplan. Aftalepartierne vil sikre rammerne om projektet gennem vedtagelse af først en projekteringslov og senere en anlægslov. Energinet har allerede igangsat dialog med lodsejere og vil inddrage lokalsamfund og berørte parter.
Stopuret tæller allerede ned til 2030, og Energinet vil derfor i foråret 2025 indsende en formel ansøgning til Klima-, Energi- og Forsyningsministeren om etablering af brintinfrastrukturen som næste skridt.
Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet