
Brøndum har stået for udførelsen af køleprojektet med et præisoleret rørsystem
Københavns Hovedbanegård, som er den tredje af slagsen, blev tegnet af DSB’s egen arkitekt Heinrich Wenck og åbnede 1. november 1911. Stationen benyttes dagligt af cirka 100.000 tog- og S-togspassagerer og er dermed Danmarks næst travleste station efter Nørreport Station.
Efter mere end 100 års drift skal der nu indføres køl på Københavns Hovedbanegård. I første omgang til en række administrative og tekniske faciliteter blandt andet Politistationen. Senere skal resten af stationen også have køl fra det centrale køleanlæg.
Brøndum har stået for udførelsen af køleprojektet, som er gået som planlagt, hvilket ikke altid er en selvfølge i offentlige projekter. Rådgiveren (Rambøll) havde foreskrevet et præisoleret PE-rørsystem (og valget faldt på Cool-Fit 2.0 fra Georg Fischer) til hovedledningen på 110 meter, som går i en krybekælder under hovedbanegården fra Bernstorffsgade til Istedgade. Resten af projektet var udlagt til rillerør i stål, som samles med koblinger.
Kasper Nordal fra Brøndum fortæller:
– De erfaringer, som vi høstede med Cool-Fit 2.0 i forbindelse med arbejdet i krybekælderen, var så overbevisende, at vi besluttede at konvertere resten af projektet til også at være Cool-Fit 2.0.
Cool-Fit 2.0 har en lang række fordele sammenlignet med løsninger i metal.
Plast vejer mindre end metal. Råvaren for plast har en massefylde på 0,9 til 1,5 g/cm3 sammenlignet med metal, som har en massefylde på 7,8 til 8,9 g/cm3. Det betyder, at plast vejer fem-syv gange mindre end metal. I et konkret projekt i dimensionen d225 mm sparer man 29.300 kg pr. kilometer rør.
50 % hurtigere installation
Byg mere på mindre tid med en 3-i-1-løsning: Rør + Isolering + Kappe som en samlet enhed. Samlingen udføres enkelt ved elektrosvejsning. En sikker og sporbar samlingsteknik som er gennemprøvet i forsyningsverdenen gennem mange år. Sporbar betyder, at data om hver enkelt svejsning kan gemmes på svejsemaskinen. Den hårde kappe gør montagen enkel, og der kræves ikke isolerede rørbærere. Håndteringen er nem og enkel, og op til d110 mm er der ikke behov for lift eller specialudstyr for at håndtere systemet på byggepladsen. Man vil også med fordel kunne samle en række komponenter hjemme på værkstedet for derved at reducere on-site arbejdstiden.
30 % mere energieffektivt
Minimalt energitab på grund af en topkvalitetsisolering med en tykkelse på 22 mm og en varmeledeevne på ≤ 0,022W/mK. Cool-Fit 2.0 vejer 30 procent mindre end traditionelle metalsystemer, hvilket gør systemet ideelt til blandt andet eftermontering/renovering i gamle bygninger. Den hårde yderkappe sikrer en damp- og fugttæt konstruktion og beskytter isoleringen mod mekanisk belastning. Hele systemet er CFC-fri og genanvendeligt. Systemet har også et lavt CO2-fodaftryk, sammenlignet med løsninger i metal, og ozonnedbrydningspotentialet er 0.
100 % korrosionsfri
Med en præisoleret løsning i plast slipper man for alle bekymringer med hensyn til korrosion. PE100-rørets indvendige overflade giver samtidig et minimalt tryktab, og der spares energi til pumper.
Komplet system Cool-Fit 2.0 er et komplet system med præisolerede rør, fittings og ventiler, fleksible slanger samt overgange til metal. Systemet bygger på det kendte ELGEF Plus elektrosvejsesystem, som er udbredt i hele verden.
Planlægning
Georg Fischer tilbyder et Cool-Fit beregningsværktøj, som er til rådighed på hjemmesiden, men udfører også gerne beregninger for kunderne. Værktøjet er uundværligt, når man skal dimensionere og designe et kølesystem. Cool-Fit beregningsværktøjet giver blandt andet mulighed for at beregne:
• Udvidelse/sammentrækning
• Design af fleksible sektioner
• Energibesparelse
• Udvendig rør-temperatur
• Rør-dimensionering
• Tryktab
• Kondensering
• Afstand mellem rørbærere
• Frysetid (rørets frysetid hvis pumpen stopper)
• Vægtsammenligning
• CO2-fodaftryk
Miljøeffektiv
Anvendelse af Cool-Fit 2.0 har en markant fordel sammenlignet med traditionelle efterisolerede metalsystemer, specielt når det kommer til CO₂-udledning eller energitab.
En tre etagers bygning med for eksempel 123 kontorer behøver et rørsystem på næsten 3.000 meter til afkølet vand til klimaanlægget. Brugen af kobber til rørsystemet svarer til 17,5 tons CO2-ækvivalent, som vil kunne reduceres til næsten fem tons ved hjælp af Cool-Fit 2.0. Denne besparelse svarer til en køretur på 78.000 kilometer i en gennemsnitlig bil.
En analyse af energitabet på den samme installation viser, at Cool-Fit 2.0 i gennemsnit er 35 procent mere effektiv sammenlignet med et metalrørsystem, som bliver efterisoleret med et gummibaseret skum.
Fremtiden
Ifølge Kasper Nordal har Brøndum allerede kig på nogle konkrete projekter, hvor man planlægger at anvende Cool-Fit.
Cool-Fit er også med stor succes anvendt i forbindelse med en række datacentre over hele verden. Når disse datacentre skal realiseres, gøres der også brug af GF Piping Systems ”customizing”-værksteder, hvor GF Piping Systems præfabrikerer dele af installationen i henhold til kundens specifikationer. De færdige units leveres på byggepladsen, klar til at blive tilsluttet.