
Alt for mange parcelhus må lade luvet som følge af myter om, at det er bedre for klimaet at bygget nyt end at renovere de gamle hus. Det gør Teknologisk Institut, BUILD og Responsible Assets op med i form af fem faktatjek.
I Danmark rives cirka 1.100 enfamiliehuse ned årligt for at give plads til nybyggeri. Men mange af disse nedrivninger baseres på misforståelser. Det vurderer folkene bag et nyt projekt, der nu leverer faktatjek af de mest udbredte myter om renovering af enfamiliehuse.
– Der florerer rigtigt mange oplysninger om renovering af enfamiliehuse. Nogle er desværre forkerte. Med disse faktatjek håber vi at både boligejere og rådgivere får et værktøj til at vurdere mulighederne mere nuanceret. Vi ser, at mange gode huse rives ned, ofte baseret på forældede forestillinger om, hvad der kan lade sig gøre med renovering eller hvad god boligarkitektur er, siger projektleder Sára Finsdóttir fra Teknologisk Institut.
Med de nye klimakrav, der fra 1. juli 2025 vil omfatte enfamiliehuse, bliver det endnu vigtigere at træffe informerede beslutninger om renovering versus nybyggeri. Klimakravene forholder sig ikke til, om der stod et hus på grunden før nybyggeriet.
– Mange beslutninger om nedrivning baseres på misforståelser. For eksempel er der en udbredt opfattelse af, at nybyggeri er bedre for klimaet end renovering, men forskningen viser det modsatte, siger Jesper Ole Jensen, seniorforsker ved BUILD.
Projektet adresserer fem centrale myter om renovering, som er udvalgt sammen med rådgivere, der er i kontakt med nuværende og kommende husejere. Med de fem faktatjek gives konkrete værktøjer til både boligejere og rådgivere indenfor realkredit og banker.
IGENBO er et forsknings- og formidlingsprojekt, der undersøger tendensen til at nedrive enfamiliehuse fremfor at renovere dem. IGENBO er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, BUILD (Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet) og rådgivningsvirksomheden Responsible Assets
De fem faktatjek:
Faktatjek #1: Husets klimabelastning
Myte: “Klimabelastningen er mindre ved nedrivning og nybyg end ved renovering”
Et renoveret hus udleder for eksempel kun 5 kg CO2 pr m2 årligt, mens nedrivning og nybyggeri udleder næsten 9 kg CO2 pr m2 årligt.
Faktatjek #2: Husets salgspris
Myte: “Der er økonomisk gevinst ved at rive ned og bygge nyt fremfor at renovere”
Over en 50-årig periode er det billigst at foretage en let renovering. I nogle områder, særligt hovedstadsområdet, kan renoverede ældre huse være lige så værdifulde eller dyrere end nybyggeri.
Faktatjek #3: Husets stand
Myte: “Ældre huse er svære at renovere”
Boligejeres største bekymringer er bygningsskader og fugt, men begge dele kan som regel afhjælpes. Undersøgelsen viser, at dårlig stand ikke er det samme som nedrivningsegnet – de fleste huse kan føres op til god stand med rette kompetencer.
Faktatjek #4: 1960’er- og 1970’er huset
“Huse fra 1960’erne og 1970’erne er kedelige og mørke”
Der findes mange faglige miljøer der hylder disse huse for deres arkitektur, funktionalitet og naboskab. Undersøgelser blandt ejendomsmæglere viser, at især børnefamilier efterspørger disse huse.
Faktatjek #5: Viden om renovering
“Renovering er svær at gennemskue”
Næsten halvdelen (48 procent) af boligejere der har gennemført en større renovering fandt det ikke besværligt. Kun 11 procent fandt det meget besværligt. Der findes mange troværdige informationskilder og muligheder for professionel rådgivning.
Kilde: Teknologisk Institut