Vandet kommer – eller også er det tørken, som slår til. Uagtet hvordan klimaforandringerne viser sig, skal infrastrukturerne over en bed kam være klar til at håndtere de udfordringer.
Og det er vilde ting, som man skal være klar til. Derfor har regionsrådet nedsat et regionalpolitisk forum, der skal finde konkrete anbefalinger til initiativer, som sikrer en mere ligelig fordeling af vandet, fremmer biodiversiteten og anvender holdbare og genanvendelige materialer.
– Klimatilpasning er et fælles ansvar, der kræves fælles løsninger. Vi er nødt til at tænke langsigtet, for i fremtiden kommer vi til at se endnu flere ekstreme hændelser med tørke og oversvømmelser. Derfor er det nødvendigt, at vi sammen gentænker vores håndtering af vand fra åer, nedbør, grundvand og hav, så vi finder løsninger, der beskytter mennesker og natur – både når der er for lidt, og når der er for meget vand, siger Hanne Roed (R), 1. næstformand for regionsrådet i Region Midtjylland.
Det regionalpolitiske forum består af nøgleaktører fra hele spektret af samfundslivet – herunder kommuner, borgere, viden- og uddannelsesinstitutioner, virksomheder, landbruget og organisationer.
Sammen med regionsrådsmedlemmerne Henrik Gottlieb Hansen (S), Henrik Qvist (EL) og Bent B. Graversen (V) som forumformand er ambitionen i det regionalpolitiske forum at udvikle løsninger, der ikke kun afhjælper klimaudfordringerne, men også gavner naturen og gør regionen til et bedre sted at leve.
– Når Gudenåen løber over pga. de stigende mængder regn- og grundvand, så risikerer syv kommuner at blive ramt af oversvømmelser. På den anden side ser vi samtidig stigende temperaturer, som især er farlige for børn, ældre og syge. Vand kender ikke grænser, og det gør tørke heller ikke. I Region Midtjylland samarbejder vi med såvel offentlige som private aktører om at gøre regionen til et godt sted at leve, og derfor ser jeg frem til samarbejdet i forummet, der bliver en vigtig brik i det store klimaarbejde, som skal sikre et grønnere og mere robust Midtjylland, siger forumformand Bent B. Graversen, der også er udvalgsformand for regional udvikling.
For at understøtte arbejdet med at gøre planerne til virkelighed har Region Midtjylland og KKR Midtjylland indgået det regionale partnerskab KlimaMidt, der udgør den midtjyske del af Klimaalliancen.
Desuden leder Region Midtjylland EU-projektet LIFE ACT, der i et bredt samarbejde med de fire øvrige regioner og en række kommuner skal arbejde med både tiltag til forebyggelse af klimaforandringer og tiltag til klimatilpasning.
De projekter, som Region Midtjylland er en del af, forsøger at finde løsninger på klimaudfordringerne og arbejder bl.a. med oversvømmelser, sikring af rent drikkevand i fremtiden, bedre udnyttelse af arealer, biodiversitetskrisen og nedbringelse af CO2-udledning.
Kilde: Region Midtjylland
Hanne Roed (R