Et fritidsjob kan næsten være det samme som at få en forlomme, når man skal videre i arbejdslivet. Man får hurtigt en oplevelse af, hvad det vil sige at være på en arbejdsplads, og det hjælper mange unge videre.
For at give en hjælpende hånd til Viborg Kommunes projekt ”Flere Sammen om Fritidsjob”, har Poul Due Jensens Fond givet 5 mio. kr. – og dermed sendt projektet ind i 2025 med noget, der ligner raketfart.
– Fritidsjob bidrager til, at unge får en tidlig erfaring med arbejdsmarkedet. Det er oplevelsen af at kunne bidrage og at være efterspurgt og dermed at være en del af et fællesskab. Det er væsentlig dannelse og læring for unge i dag – uanset baggrund og ståsted i livet, lyder det fra Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør for Poul Due Jensens Fond.
Målet med projektet er at give endnu flere af kommunens 13-17-årige øgede muligheder for fritidsjob. Det gælder også de unge, der har brug for en hjælpende hånd for at komme i gang.
Udgangspunktet for fritidsjobindsatsen er, at unges tilknytning til arbejdsmarkedet og arbejdsfællesskaber kan være med til at sende flere af dem i retning af uddannelse og beskæftigelse – meget gerne i de brancher, som har mest brug for dem.
Samlet er målet, at 300 unge får et fritidsjob som følge af indsatsen.
Virksomheder, der giver unge et fritidsjob, kan på mange se det som en investering. Måske ikke nødvendigvis i det unge menneske, som de har taget under deres vinger, men erfaringer viser, at flere unge i fritidsjob på sigt kan give flere lærlinge.
Og det er der brug, påpeger Anders Bertel, der er formand for Beskæftigelsesudvalget i Viborg Kommune
– Det her projekt skal bl.a. være med til at understøtte ambitionen om at gøre flere fritidsjob til et reelt springbræt for at skaffe de unge lærlinge, som mange af vores virksomheder løbende mangler.
”Flere Sammen om Fritidsjob” skal gøre det nemmere for alle unge mellem 13 og 17 år at få et fritidsjob, men der vil også være ressourcer til at hjælpe unge, der har brug for en let hånd i ryggen, f.eks. fra en lærer eller en studievejleder til at komme i gang.
Kilde: Voborg Kommune