De fleste tænker på oversvømmelser fra havet eller søer, men et stadigt højere antal byområder er truet af stigende grundvand, også kaldet terrænvand.
Dem skal et nyt lovforslag fra Miljø- og Ligestillingsministeriet komme til hjælps. Ikke som hjælp direkte, men ved at give spildevandsselskaber mulighed for at investere i fælles løsninger i de ramte områder.
I dag må den enkelte grundejer selv forebygge oversvømmelser fra højtstående grundvand og står alene med regningen. Det skyldes, at der i dag mangler 2 regulering, som giver mulighed for, at spildevandsforsyningsselskaber i stedet kan lave fælles løsninger, der kan sikre hele områder mod oversvømmelser fra grundvandet.
Lovforslaget vil betyde, at kommunerne i spildevandsplanerne skal fastlægge områder i byerne, hvor terrænnært grundvand vurderes at udgøre et problem. Herefter skal spildevandsforsyningsselskaberne foretage grundvandssænkende foranstaltninger, hvis det er samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt fx ved at lægge drænrør i jorden, som fører vandet væk.
Samtidig får spildevandsforsyningsselskaber mulighed for at finansiere løsningerne via takststigninger, hvor størrelsen vil afhænge af problemets omfang i de enkelte kommuner.
Lovforslaget sendes i høring i seks uger fra dags dato frem til og med den 2. januar 2025 og kan downloades her
Kilde: Miljø- og Ligestillingsministeriet