
Lolland er et af de områder, der producerer allermest vedvarede energi. I de bedste tider op til otte gang mere, end øen selv kan forbruge.
Det er både godt og dårligt, for det er ikke altid, at elnettet kan transportere al den strøm væk fra øen. Omvendt betyder, at der masser af grøn strøm til de virksomheder, som vælger at slå sig ned på øen.
Det er sådanne historier, som en ny interaktiv platform skal vise. Platformen er blevet til i et samarbejde mellem Ren Energi Lolland (et samarbejde mellem Lolland Kommune, European Energy, Andel og Gate 21) og Alexandra Instituttet, og den kan bl.a. vise den aktuelle energiproduktion og konsekvenserne ved forskellige udviklingsscenarier.
– Visualiseringen tydeliggør, at Lolland er en grøn kommune med masser af vedvarende energi, men at der i perioder er potentiale for at producere langt mere strøm end der kan transporteres væk fra øen i det eksisterende elnet. Derfor er det en central brik i kommunens erhvervspolitik at tiltrække virksomheder, som gerne vil bruge grøn energi, så der ikke skal slukkes for vindmøllerne, når det blæser meget i Nordeuropa, lyder det fra Holger Schou Rasmussen.
Han påpeger, at hele idéen med platformen var at forklare borgere samt eksisterende og potentielle virksomheder, hvordan energisystemet hænger sammen på Lolland og skabe en forståelse for, hvorfor det er vigtigt at have vindmøller i vores baghave.
– De geopolitiske spændinger med krigen i Ukraine har skabt en øget bevidsthed om vores energiforsyning hos både politikere, borgere og virksomheder, som vi ønsker at bidrage til med denne formidlingsplatform, siger Holger Schou Rasmussen.
Formidlingsplatformen kan, via både aktuelle og historiske data, viser, hvor meget strøm, der produceres og forbruges på øen. Formidlingsplatformen giver også mulighed for at opstille forskellige scenarier ved at tilføje yderligere solcelle- og vindmølleparker.
Ifølge Jakob Fredslund fra Digital Experience and Solutions Lab ved Alexandra Instituttet, så kan den type datavisualiseringer anvendes i den kommunale energiplanlægning og nemt bredes ud til andre kommuner eller andre i energisektoren:
– Formidlingsplatformen er et slags proof-of-concept, som vil udvikles yderligere over tid. Alle de data, som platformen trækker på, er frit tilgængelige, men det kræver meget arbejde at kombinere og visualisere dataene, så det bliver forståeligt. Den består af komponenter, som vi har udviklet til vores værktøjskasse, som nemt kan sættes sammen og formidle tilsvarende historier eller bruges i andre sammenhænge, hvor man ønsker at kunne forstå og interagere med data, forklarer Jakob Fredslund.
Kilde: Alexandra Instituttet