Hvis man siger SimCity er det måske ikke alle, der umiddelbart forbinder det med et computerspil, men RACE-projektet, der skal bygges til borgerne i Brønderslev, minder lidt om simuleringer fra det klassiske computerspil.
Det fortæller Peter Gjøl Jensen, der er lektor ved Aalborg Universitet. Sammen med virksomhederne Glaze, Agerkrantz Controls og Develco skal han hjælpe Brønderslev Forsyning med at benytte realtidsdata, sensorik og kunstig intelligens i én samlet model, der kan effektivisere fjernvarmenettet i den nordjyske by ved at gøre det dynamisk og næsten selvregulerende. Det sker i innovationsprojektet, der begyndte i sensommeren 2023 og som er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).
– Når forbrugerne bader om morgenen, bruges energien og varmen i hjemmet. Når de tager på arbejde, flytter energien med. Den ændring prøver vi at få fjernvarmenettet til at reagere automatisk på, og SimCity-modellen i innovationsprojektet hjælper os med at træne og teste vores kunstige intelligens, så vi er sikre på, at alt virker, som det skal, siger Peter Gjøl Jensen, der skal implementere en række intelligente kontrolsystemer i Brønderslev sammen med de andre partnere i RACE, der også tæller den nationale energiklynge, Energy Cluster Denmark, der faciliterer det innovative forløb.
Projektet vil bruge Brønderslev Forsyning som enkeltstående case, men målet er at skabe en model, der kan konfigureres til nye modeller for lokale eller globale forsyningsprojekter.
Ifølge partnerne i RACE er projektet både til gavn for den grønne omstilling og for økonomien i fjernvarmeproduktion. På sigt er det målet af sælge og implementere det færdige system til andre danske fjernvarmeselskaber – og også i det globale fjernvarmemarked. Først skridt er dog at se på nettet og forbrugerfleksibiliteten i Brønderslev.
– RACE handler også om en sensor, som udgør hardwaren i projektet. Den måler blandt andet på flow, tryk og temperatur i fjernvarmenettet – data som der i realtid bruges i den kunstige intelligens, vi arbejder med. I projektet vil vi blandt andet undersøge, om vi kan skrue ned for energiforbruget i produktionen uden at påvirke temperaturen på den enkeltes bad om morgenen. En grads forskel i returtemperatur på et større varmeværk betyder fx en mio. kroner om året i produktion. Derfor er der også penge at spare for selskaberne og forbrugerne ved det her, siger Allan Krantz Jensen, direktør i Agerkrantz Controls, der snart begynder at installere de første realtidssensorer i Brønderslev.
Kilde: Energy Cluster Denmark