På Lyngbyvej ved København er et modulbyggeri til unge studerende ved at skyde op. Det er den femte CPH Village. Det er et kompakt byggeri, og netop den kompakte tilgang var også udgangspunktet, da Roth Danmark skulle designe en færdig installation til brugsvand og radiatorvarme. Løsningen er baseret på Roths vandtætte, præfabrikerede standardskabe, som, udover at sikre en vandtæt installation, også giver en kompakt løsning, der designmæssigt passer til lejligheden, og sparer håndværkerne for en masse installationstid
Artiklen har været bragt i HVAC Magasinet nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer herunder
(læs originalartiklen her)
Tekst: Allan Malmberg
Fotos: Michael Barrett Boesen
Med imponerende præcision bakker en blokvogn ind på byggepladsen på Lyngbyvej på Østerbro i København. Der er trangt, men chaufføren er i radiokontakt med en kollega, som guider det store køretøj på plads. Kort tid efter er lasten ved at blive sat på plads. Det er én i rækken af lejlighedsmoduler fra BM Byggeindustri i Hobro, der til slut skal blive til CPH Village Østerbro.
Med hensyn til installation af vand og varme ønskede bygherren en løsning, der var ensartet, kompakt og lækagesikker. Samtidig skulle løsningen sikre nem adgang til installationerne, så vedligeholdelse og reparationer kunne udføres hurtigt og effektivt. Dette ønske blev fremlagt for rådgiveren.
Baggrunden for valget af Roth var, at bygherren tidligere havde oplevet lækager i andre af deres byggerier, hvilket havde medført dyre og omfattende følgeskader. Udover Roths omfattende produktsortiment inden for blandt andet gulvvarme og rørløsninger tilbyder Roth også præfabrikerede, vandtætte og kompakte skabsløsninger.
Med Roths løsninger bliver hele installationen samlet i fordelerskabe, som leveres som plug-and-play-løsninger. Skabene er testet og godkendt efter de strengeste krav gældende for de nordiske lande. De sikrer fuldstændig vandtætte rørgennemføringer, og eventuelt lækagevand ledes direkte til gulvafløbet. Dette eliminerer risikoen for de følgeskader, som tidligere har været en udfordring for bygherren – præcis den løsning, der var behov for.
Roth og Bravida arbejdede tæt sammen for at finde den optimale løsning. Da lejlighederne er relativt små, var det vigtigt, at løsningen også var kompakt.
– Vi endte med en løsning, der er baseret på standardskabe, forklarer Rene Højen Pedersen, salgskonsulent hos Roth. Her er det hele samlet – både rørsamlinger og målere sidder i skabet.
Placeringen og det endelige design blev nøje drøftet med Bravida og BM Byggeindustri. Efter overvejelser om at placere skabene i gangarealerne valgte man til sidst at placere dem ved skakten, hvilket viste sig at være den bedste løsning.
Hurtig installation
Roth har anvendt push-fittings til samlingerne, hvilket gør arbejdet endnu lettere.
Hos Bravida er man glad for både skabsløsningen og brugen af push-fittings. Selvom pladsen er trang og kræver en anelse fingersnilde, er løsningen en stor fordel, forklarer David Sørig, projektleder hos Bravida.
– Det var den nemmeste løsning. I stedet for at samle det hele i skakten ønskede bygherren en mere tilgængelig løsning.
Det er samtidig en hurtig løsning for os og har halveret installationstiden, forklarer han.
– Skabet til højre anvendes til brugsvand, mens det til venstre er radiatorvarme, siger han.
Skabet til brugsvandet er en anelse mindre, da det skulle tilpasses den plads, der var til rådighed.
Alternativet var at bevæge sig væk fra standardskabsløsningen og få designet skabe efter mål. Det er som udgangspunkt ikke et problem – Roth kan levere skabe i præcis den størrelse, der er behov for. I dette tilfælde var brugen af standardskabe dog den optimale løsning.
Guld, Svane – og flytbar
Brugen af de præfabrikerede skabe til vand og varme understøtter hele konceptet: Let og kompakt. Det betyder dog langt fra, at der er gået på kompromis med kvaliteten af byggeriet.
Når det er færdigt, forventes det at opnå Svanemærket samt Guldcertificering efter den tyske DGNB-standard (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen).
Hvert modul rummer to lejemål på cirka 22 kvadratmeter, inklusive badeværelse, en del af trappen og et privat rum med stue/køkken.
Hele byggeriet forventes færdigt den 1. maj 2025, hvor 192 unge kan flytte ind – blot et år efter, at det første modul blev produceret i Hobro. Beboerne, kaldet “villagers”, bor på tværs af fem CPH Village-lokationer i København. Med de 192 nye villagers på Østerbro når antallet op på omkring 1.000.