Et nyt supereffektivt filtermateriale har set dagens lys og det vil, ifølge folkene bag, være noget nær en revolution indenfor ansigtsmasker og filtre til fx ventilationsanlæg.
Egentligt var det slet ikke med et nyt filtermateriale for øje, at professor Peter Myers, en forskningsleder inden for kromatografi, og Dr. Simon Maher, en massespektrometriekspert, begge fra Liverpools Universitet, var begyndt deres samarbejde.
De arbejdede sammen om såkaldt højtydende væskekromatografiprocesser, hvor proteiner “klæber” til overfladen af de kromatografiske støttematerialer.
Da pandemien ramte, indså professor Myers, at hvis man vendte den proces om, ville man stå med en måde at absorbere proteiner på, specifikt det fremspringende S1 spike protein, som dækker den ydre lipidmembran af SARS-CoV-2 virus, der giver Covid-19.
For at gøre overfladen endnu mere “klæbrig” overfor virus, har de justeret overfladen af den sfæriske silicapartikel, de brugte til kromatografi, og har samtidig øget silicapartiklens porøsitet.
Det har i sidste ende betydet, at den i dag har et overfladeareal på 300 m2 pr. gram. Det modsvarer at et gram har en overflade, der matcher en tennisbane.
Udover at være god til at indfange forskellige varianter af Corona-vira, vil det ligeledes være i stand til at fange en række andre farlige vira som fx Nipahvirus.
Nipah er endnu ikke så velkendt, men er en virusinfektion, der kan overflyttes fra dyr til menneske og mennesker imellem. Den kan bl.a. forårsage akut luftvejssygdom og dødelig hjernebetændelse hos mennesker, og en række alvorlige sygdomme hos flere landbrugsdyr.
Baggrunden for den stigende interesse omkring Nipah, trods der kun er set nogle få sygdomsudbrud i Asien, Australien og Afrika, er, at den anses for den næste kandidat til en kommende pandemi.
Det nye materiale er endnu ikke kommercielt tilgængeligt, men er på proof of concept-stadiet.
Kilde: scitechdaily