Af Carsten Jespersen, administrerende direktør, KE Fibertec A/S
2019 blev indledt med stor travlhed på alle hovedmarkeder, og vores bekymring for, at den geopolitiske ustabilitet med handelskrig mellem USA og Kina og Brexit i UK ville stoppe væksten i salget af tekstilkanaler, var helt ubegrundet. Alle vores hovedmarkeder har præsteret.
Et fantastisk første halvår er afløst af et mere ujævnt andet halvår, men samlet set er KE Fibertec meget tilfreds med 2019. Vi når som minimum et bundlinjeresultat på niveau med rekordåret 2017, og opbremsningen, som vi har set her efter sommerferien, oplevede vi også i andet halvår i 2018. Måske er det mere et udtryk for, at vores høj- og lavsæson er blevet mere uforudsigelig.
Nyt Express leveringskoncept
KE Fibertec har igennem flere år arbejdet på at optimere ordreflowet og gennemløbstiderne. En af fordelene ved at anvende tekstilbaseret ventilation er, at det skræddersyes til den enkelte opgave. Ulempen rent logistisk er, at der ikke kan opbygges et færdigvarelager til at udligne sæsonudsvingene i ordremængden. Vi har løst dette dilemma ved at opdele ordrerne i forskellige sværhedsgrader. De simple ordrer, der umiddelbart kan godkendes af kunden allerede ved ordreafgivelsen, bliver frigivet til produktionen inden for to timer. Her i 2019 har vi valgt at indføre et Express leveringskoncept på vores danske fabrik, hvor ordren kan leveres inden for fem dage, hvis det måtte ønskes. Derudover sparer vores kunder to til tre dage på transittiden sammenlignet med leverancer fra østeuropæiske fabrikker. Det er vi meget tilfredse med, for leveringstiden bliver en vigtigere og vigtigere salgsparameter.
Nyt vaske- og servicekoncept
I januar 2019 startede vi vores eget in-house ”KE Fibertec Vaskeri” for at imødekomme de forventninger, som vores mange eksisterende vaskekunder stillede til os. Forventninger, vi ikke kunne indfri ved at anvende en ekstern leverandør. Kunder i levnedsmiddelbranchen stiller helt andre krav om egen dokumentation, desinficering, gennemgang af tekstilkanalerne for slid og skader inden afsendelse end en kunde med en enkelt tekstilkanal installeret i et kontormiljø. KE Fibertec Vaskeri har senest fået både industrivask og fordelsvask svanemærket, og vi har udviklet en miljømæssig skånsom antibakteriel efterhandling, der blandt andet indgår i vores levnedsmiddelkoncept. Fordelen er, at vi ikke anvender de miljøskadelige sølv-ioner i behandlingen. Vores antibakterielle behandling er netop blevet EN-ISO 20645- og EN-ISO 20743-godkendt.
Bæredygtighed i byggeriet
Med regeringsskiftet her i 2019 er der fra alle sider kommet stor fokus på klimaændringer og bæredygtighed. KE Fibertec hilser dette fokus velkommen, fordi vores bygningsmasse og producenter af byggekomponenter står for en stor del af den samlede CO2-udledning, og skal der virkelig ske forbedringer, skal alle på banen. Det er ikke nok, at der fra politisk hold opstilles nogle ambitiøse klimamål. Vi skal have fat i byggeriets parter og ikke mindst beslutningstagerne. De skal være meget mere ambitiøse, når det kommer til bæredygtighed.
I 2012 valgte vi som den første producent af tekstilkanaler i verden at få en del af vores produktsortiment certificeret efter bæredygtighedsstandarden Cradle to Cradle. Vi har eget væveri i Vejen, hvor alle vores tekstiler væves, men med en stigende global konkurrence fra prisbillige østeuropæiske leverandører kunne vi vælge at outsource eller opgradere vores materialer. Vi valgte at satse på bæredygtighed for at differentiere os i forhold til konkurrenterne.
Vi har efterfølgende lært på den hårde måde, at bæredygtighed ikke sælger sig selv. Alle kan se det positive i, at man kan genanvende vores produkter, at vores materialer har 100 % sporbarhed, at vi kun anvender vindstrøm i produktionen, at vi kan garantere, at ingen af vores tekstiler er produceret ved hjælp af børnearbejde, og at al garnindfarvning sker med et minimalt forbrug af kemikalier og vand. Men fordyrer det produktet, kan det kun sælges i et nichemarked. Vi har arbejdet hårdt for at gøre vores C2C-materialer mere konkurrencedygtige, og i dag sælger vi det uden merpris, hvilket vi er rigtig stolte af.
En positiv sidegevinst ved det store miljøfokus betyder, at vi i perioden fra 2009 til 2018 har sænket CO2-udledningen med 56 procent pr. omsat krone. KE Fibertec har en målsætning om at være CO2-neutral i 2030, ikke fordi vi er ”miljøreligiøse”, men fordi vi tror på, at vi kan tjene penge på det.