En varmepumpe støjer. Det er et uomgængeligt faktum, og kan være en af årsagerne til, at nogle kunder takker nej til løsningen.
Det kan både være af hensyn til naboerne, men også i forhold til deres egen nattesøvn eller ophold i haven og på terrasser.
Nu har virksomheden VS Automatic forsøgt at sætte varmepumpens støj i forhold til en række andre støjkilder. Det kan være svært for den gennemsnitlige kunde af gennemskue, om fx 55 decibel (dB) er meget eller lidt, men hvis den sætte i forhold til en samtale, støvsuger eller kædesav, er det måske lettere at forholde sig til.
Mange kunder har mest fokus på udedelen – det mest støjende del af en varmepumpe. Virksomheden tager udgangspunkt i en Panasonic varmepumpe, der udsender 55 dB.
Til sammenligning støjer en almindelig samtale omkring 60 dB, og en støvsuger støjer med ca. 70 dB.
Lyden af blade i vinden ligger på omkring 20 dB, gadestøj i et boligkvarter ligger på 65 dB, og en motorsav støjer med 120 dB.
Kommer man ind i boligen ligger indedelens støjniveau på cirka 28 dB. Det er faktisk lige en tak mindre end hvisken, der er på 30 dB.
Decibel-tallet er dog ikke hele sandheden om, hvor meget en varmepumpe – eller alt andet støjer. Decibel er den såkaldte fysisk lysstyrke. Noget mere bøvlet bliver det, når man kommer til den subjektive lydstyrke, der udover antallet decibel også anhænger af tonehøjden – frekvensen.
For at måle subjektiv lydstyrke udstyres lydtryksmålere ofte med et såkaldt A-filter, som groft taget efterligner ørets lydopfattelse, og man havner dermed med tallet dB(A)
Vores øre er mest følsomt for frekvenser mellem 2000 og 4000 Hz.
Mange har hørt, at en forøgelse af dB-tallet med tre, er en fordobling af lyden. Det er dog kun ren teknisk. For at det menneskelige øre kan opfatte en fordobling – eller en halvering – skal tallet ændre sig med 8-10 dB (A)
Kilde: VS Automatic m.fl