Søren Højgaard Jensen fik for seks år siden en idé. En idé, der markant vil ændre på Power-to-x-industrien, mener virksomheden, Dynelectro.
Der er tale om såkaldt højtemperaturs-elektrolyse, der markant øger både effektiviteten og levetiden på elektrolyse-anlæg. Mange brintbaserede PtX-anlæg slås i dag med en effektivitet, der er ned på cirka 50 procent.
I et højtemperaturs-elektrolyse anlæg kommer man langt højere op.
– Alle er enige om, at Power-to-X spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling. En af de store udfordringer i dag er bare, at de lagringsmuligheder, der findes, ikke er robuste nok. Ydermere kan det faktisk ikke betale sig. Det vil vores teknologi og produkter lave om på. Det har potentiale til at forlænge levetiden fra to til ti år. Og øge energikonverteringen fra 50 procent i dag til 90 procent på sigt, fortæller Søren Højgaard Jensen.
Fra en til 22 ansatte
Da Søren Højgaard Jensen fik sin idé for seks år siden, var der tale om en en-mandsvirksomhed. I dag er den skaleret op til 22 fuldtidsansatte. Og ambitionerne er fortsat tårnhøje.
– Vi har de seneste år testet metoden med stor succes og kan dokumentere, at vi har en holdbar løsning på den grundlæggende udfordring med SOEC højtemperatur elektrolyse. Nu handler det om at få skaleret vores løsning til industriel kommerciel skala. Vi forventer at installere det første 1 MW demonstrationsanlæg i løbet af 2025, og så er vi klar til kommercielle leverancer, siger Sune Lilbæk, CEO.
Under besøget af Erhvervshus Sjællands direktør, Line Fossing Riel, og bestyrelsesleder Mette Jorsø sammen med Tomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune, og erhvervschef Jens Thornsen, falder snakken også på deres samarbejde med forskellige erhvervsfremmeaktører gennem årene.
– Vi har haft og har stadig stor glæde af de mange gode tilbud hos Erhvervshus Sjælland, kommunen og andre gode aktører i vores nærområde. De har spillet en vigtig rolle i de tidlige stadier af vores startup, så vi virkelig er kommet i gang og vokset til dem, vi er i dag. Vi arbejder stadig meget sammen om den videre udvikling af virksomheden, så vi kan komme i mål med vores industrielle opskalering, siger Sune Lilbæk.
Kilde: Erhvervshus Sjælland