Bygassen fra Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, er en blanding af biogas og naturgas – og så luft. Bliver vi på gasdelen er 60 procent biogas, mens de resterende 40 procent er naturgas.
Det vil dog snart ændre sig. Den biogas, som er i bygassen, er produceret af københavnernes spildevand, og nu er produktionen ved at nå et sådant niveau, at man er på vej til at blive selvforsynende. Og dermed kan sparke naturgassen ud.
– I løbet af 2025 forventer vi at tage endnu et biogasanlæg i brug, og så vil bygassen blive 100 procent baseret på lokalproduceret biogas og altså helt CO2-neutral – medmindre nye kunder efterspørger den CO2-neutrale bygas, påpeger ansvarlig for bygas i Hofor, områdechef Morten Stanley.
De private forbrugere af bygas betaler typisk en fast pris. Den er blev sænket to gange i løbet af 2024, og er trods inflationen har fået omkostningerne ved ordningen til at stige.
Dem som betaler efter forbrug, det er typisk industrivirksomheder, pizzeriaer, vaskerier og restauranter, kan ligeledes se frem til at skulle betale mindre for gassen.
– Prisen skal afspejle de udgifter vi har, og faldende gaspriser betyder, at Hofor nu for tredje gang indenfor et år kan sænke kubikmeterprisen på bygas. Det ved vi, vores erhvervskunder bliver meget glade for, siger Morten Stanley.
Biogas og spildevand er i en slags cirkulær bevægelse, der går fra københavnernes toilettet, via et biogasanlæg, og tilbage til selvsamme borgere som biogas.
Der går cirka én måned fra toiletbesøget til, at “indholdet” fra det besøg kommer retur i form af bygas.
Kilde: Hofor