I de kommende år vil Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, skulle bygge for omkring 30 mia. kr. I den forbindelse har selskabet omstillet en række miljøkrav til nybyggeriet – krav, der går videre end den nuværende lovgivning kræver.
– Anlægs- og byggebranchen er en af de største udledere af CO2 og har et stort forbrug af ressourcer. Hofor har bygge- og anlægsaktiviteter for mindst 30 milliarder kroner de næste 10 år, og derfor er det et naturligt sted at sætte ind i bestræbelserne for at nå Hofors mål om at være CO2-neutral i 2040, konstaterer direktør for Byggeri og Anlæg i HOFOR Søren Birch
Blandt kravene er en livscyklusanalyse for bygningerne, så det står klart hvordan en bygning belaster klimaet lige fra opførelsen, til den er blevet revet ned igen. Der er formuleret konkrete mål for, hvor meget CO2 bygningerne må udlede gennem deres levetid.
Udover det har man indført et krav om at opvarmede bygninger max må udlede otte kg CO2 per kvadratmeter om året. En skærpelse af lovens krav, der lyder på 12 kilo. Det krav vil dog blive skærpet i de kommende år.
Og der er flere krav. Alle bygninger skal være guldcertificeret efter DGNB-systemet.
– Indførelsen af krav om DGNB-guldcertificering sikrer, at HOFORs nybyggeri har en bred tilgang til bæredygtighed og ikke kun fokuserer på CO2-udledning. Det understøtter vores mål for klima og samtidig også vores mål for miljø, arbejdsmiljø og energieffektivisering, siger Søren Birch.
Man har tilsluttet sig klima-initiativet Reduction Roadmap, som opstiller konkrete, årlige C02-mål for nybyggeri i Danmark, og som arbejder for at skærpe klimamålsætningerne i byggelovgivningen, så de afspejler klimavidenskabet
Roadmappet viser, hvor hurtigt klimabelastningen fra nybyggeri skal nedbringes for at bygge inden for Parisaftalens målsætning om en maksimal temperaturstigning på 1,5 grader. Målet er at undgå de værste konsekvenser af klimaforandringerne.
Skal det lykkes, skal bygninger kun udlede 5,8 kg CO2 per kvadratmeter allerede fra 2025. Det er endnu lavere end HOFORs nye krav på otte kg, og netop derfor vurderer Søren Birch, at det er en rigtig god idé at støtte op om initiativet:
– Vi ser det som vores pligt hele tiden at lede efter muligheder for at sætte yderligere tempo på den grønne omstilling, også selvom vores erfaringer viser, at de byggerier, vi opfører i HOFOR, allerede udleder mindre end kravene i bygningsreglementet, siger han.
De mange krav til nye bygninger kommer i øvrigt ikke til at stå alene. Bygninger udgør kun en mindre del af selskabets samlede anlægsaktiviteter, hvilket betyder, at man også vil indføre bæredygtighedskrav i forbindelse med selskabets øvrige anlægsaktiviteter, for eksempel når man lægger rør i jorden og bygger produktionsanlæg.
Kilde: Hofor