
Svanemølleværkets flotte, historiske bygninger skal forvandles til et teknisk museum, men lige ved siden af, på værkets gamle kulplads, skal der bygges en energicentral. Et skal varmemæssig kunder-æg, der rummer tre forskellige varme-teknologier.
Det er Horfor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, der står bag planerne. Baggrunden er et ønske at styrke og forny fjernvarmen i hele hovedstadsområdet. Det skal ske ved at indføre tre energisystemer. Store varmepumper, elkedler og varmelagre.
Og så faktisk et ekstra anlæg, der kan køre på gas.
– Vi bygger flere forskellige enheder for at styrke fleksibiliteten og forsyningssikkerheden. Det er både store elkedler, et stort varmelager samt en varmepumpe, der udnytter varmeenergien i det omliggende havvand – og som vil være den største i hovedstadsområdet, når den bliver sat i drift. Disse enheder vil kunne udnytte grøn strøm fra sol og vind, siger HOFORs forsyningsdirektør, Gorm Elikofer, og fortsætter:
– Af hensyn til forsyningssikkerheden vil energicentralen også rumme et mindre anlæg med gaskedler. Disse kan for eksempel levere spidslast i perioder med et stort varmebehov, og de skal efter planen køre på CO2-neutral biogas. Det er altså en slags ’varme-Kinderæg’, hvor flere elementer spiller sammen. Det gør den nye energicentral til et godt eksempel på HOFORs ambitioner og arbejde over de kommende 10 år. Målet med det hele er at fremtidssikre hovedstadens varmeforsyning.
Den nye energicentral vil blive nærmeste nabo til Svanemølleværket. Med det ikoniske varmeværks historiske arv samt den markante placering i skellet mellem Østerbro og Nordhavnen er det en adresse, der forpligter.
Derfor handler planlægningen ikke kun om rør, kedler og teknologi.
– Det nye anlæg skal spille godt sammen med de fysiske rammer, som det skal indgå i. Det gælder naturligvis ikke mindst Svanemølleværkets historiske bygninger, der er tiltænkt et kommende teknisk museum, og som kan blive en magnet for både turister og hovedstadens egne borgere. Vi skal sikre, at der kommer en god sammenhæng, hvor vi kan slå bro mellem gammelt og nyt, sådan at det samlede område vil fremstå harmonisk og med respekt for den industrielle arv, siger Nana Gees, der er områdechef for Byudvikling & Strategiprojekter i HOFOR.
Hvis lokalplanforslaget går igennem, forventer HOFOR og CTR, Centralkommunernes Transmissionsselskab, der vil aftage en del af varmeproduktionen, at den nye energicentral kan blive sat i drift i løbet af 2030.
Kilde: Hofor