Hvis et fjernvarmeværk ønsker at overgå til elbaseret varmeproduktion som elkedler og varmepumper, sker det ikke uden små snublesten.
Nu forsøger Dansk Fjernvarme og Elnetselskabet N1 at fjerne de sten i form af en håndbog, der skal sikre, at værkernes skifte kommer til at foregår så gnidningsfrit som muligt.
Det handler om elnettet. Elbaserede fjernvarmeanlæg bruger nemlig meget strøm – faktisk har nogle af de største anlæg et behov svarende til elforbruget, når det er på sit højeste, i byer som Aalborg og Esbjerg – og derfor kræver det ofte udvidelser af elnettet.
– Vi udvider elnettet massivt i disse år for at bl.a. understøtte, at fjernvarmen elektrificeres, elbilerne udbredes og elproduktionen fra vedvarende energi stiger massivt. Skal vi gøre det så effektivt som muligt, er der brug for tæt dialog mellem os og så de forskellige sektorer, og derfor har vi sammen med Dansk Fjernvarme skabt en håndbog, der guider både os og varmeværkerne igennem omstilling til mere el, siger Lise Bering, administrerende direktør i Elnetselskabet N1.
Tilkoblingen af et varmeværk til nettet sker gennem elnetselskaber, som fx N1.
En af de føromtalte snublesten er, at elnetselskaberne ikke må planlægge eller igangsætte det arbejde, før fjernvarmeselskaberne faktisk har bestilt og betalt for tilslutningen. Det sker for at undgå unødige udvidelser af elnettet og mindske de økonomiske risici for elforbrugerne.
Den viden er ikke altid til stede hos værkerne, og det er sådan en type problematikker, som Dansk Fjernvarme bruger en del tid på at forberede medlemmerne på. Det og mange andre indsigter er derfor nu samlet i håndbogen.
– Fjernvarmeselskaberne står overfor en massiv elektrificering og rigtig mange steder er man allerede i gang. For at sikre at omstillingen sker så smidigt og billigt som muligt, er det godt at få sat samarbejdet med netselskaberne på formel. Så bliver netselskaberne tidligere bekendt med det forsyningsselskaberne efterspørger, og fjernvarmeselskaberne får vished om, hvornår de skal række ud, til hvem de skal gøre det, og hvad det i øvrigt kræver for at få tilsluttet sine anlæg uden at gå på kompromis med forsyningssikkerheden, siger Michael Søgaard Schrøder, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.
Elbaseret fjernvarme er endnu ikke voldsomt udbredt. Omkring 8 procent af den samlede fjernvarmeproduktion, har rod i den type. Ellers er det biomasse, affaldsafbrænding og i mindre grad fossile brændsler, der sørger for varmen.
I de kommende år vil det ændre sig, og frem mod 2027 forventer sektoren, at elbaseret varme fra bl.a. elkedler og store varmepumper udgør mellem 15 og 25 procent af den samlede fjernvarmeproduktion.
Det sker på bekostning af kul, gas og biomasse
Kilde: N1