Mange forbinder oversvømmelser med vand, der kommer ned fra oven, men i det kommende efterår kan det være vand fra neden, der oversvømmer mange huse – ikke mindst i det vestlige dele af landet.
Her står grundvandet nemlig historisk højt, viser nye målinger fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), som er en uafhængig institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Med et kommende efterår, der traditionelt byder på flere storme og skybrud, ligger oversvømmelserne ikke langt væk, og derfor skal man tag sine forholdsregler allerede nu, påpeger man hos forskringsselskabet Alm. Brand
– Stigende grundvand er en voksende udfordring for mange boligejere i Danmark. Særligt for danskere, der bor i lavtliggende områder. Det er derfor vigtigt, at vi som samfund bliver mere bevidste om denne risiko og tager de nødvendige forholdsregler for at beskytte vores bolig og ejendele, siger Jan Graversgaard, direktør i Skadesservice i Alm. Brand og uddyber:
– Det kan tage tid at sikre sin bolig mod oversvømmelser, og derfor informerer vi allerede nu danskerne om, hvilke forholdsregler man kan tage som boligejer, inden det sker, siger han.
En analyse fra den grønne tænketank Concito viser, at op mod 600.000 helårs- og fritidshuse samt 120.000 erhvervsbygninger risikerer at blive påvirket af stormfloder eller ekstrem regn.
Samtidig viser tal fra forsikringsselskabernes brancheorganisation F&P, at det voldsomme vejr alene i 2023 førte til klimaskader for 3 mia. kr.
Der er mange løsninger som kan holde vandet væk, alt efter, hvordan det kan komme ind, men boligejerne, og dermed også branchen, skal komme i gang allerede nu.
Kilde: Alm. Brand