![](https://www.hvacfokus.dk/wp-content/uploads/sites/2/grave.jpg)
Når virsomheder populært sagt sætter spaden i jorden, er det ikke altid bare jord, de får fat i. Ledninger, rør, kabler og vandsforsyning/afløb bliver rask væk gravet over.
I alt blev der registreret 22.546 graveskader i 2023 til et samlet skadesbeløb på cirka 1,24 mia. kroner.
– Det har store omkostninger for samfundet, når ledninger bliver gravet over. Derfor skal vi også se på, hvordan vi kan nedbringe antallet af graveskader. Her spiller Ledningsejerregistret en helt central rolle, siger Rikke Hougaard Zeberg, direktør i Klimadatastyrelsen.
Klimadatastyrelsen driver Ledningsejerregistret, som udveksler informationer om, hvor ledninger og kabler er placeret i jorden. Det er obligatorisk at bruge Ledningsejerregistret, inden man stikker spaden i jorden.
Der er stor forskel på, hvad der bliver gravet over, og hvor dyrt det er. Især tele- og fiber-ledninger må stå for skud. Over 19.000 gange er det dem, det går ud over, og med en regning på 47.000 pr. gang, bliver det over 920 mio. kr. om året.
Anderledes ser det ud for fx fjernvarme eller spildevandsledninger. Det sidste bliver meget sjældent udsat for graveskader. 28 gange i ´23. Til gengæld kostede det 450.000 pr. gang.
Helt så dyrt er fjenvarme ikke. 52.000 kr. pr. gang. Med 328 skader, er det dem, som ligger på næstsidste pladsen – som sagt kun undergået af spildevandsledninger.
Ledningsejerregistret blev fuldt digitaliseret tilbage i sommeren 2023, således at alle ledningsinformationer udveksles digitalt mellem ledningsejere og graveaktører, og nu er Klimadatastyrelsen så gået i gang med arbejdet med at modernisere hele systemet.
– Nu begynder vi arbejdet med at finde ud af, hvordan vi skal modernisere Ledningsejerregistret, samtidig med at vi sammen med graveaktører og ledningsejere finder frem til, hvordan vi sammen kan bruge det endnu bedre, så vi får nedbragt antallet af graveskader. I den forbindelse kan det vise sig, at vi har behov for flere håndtag, siger Rikke Hougaard Zeberg, og uddyber:
– Vi skal fx se på, hvordan vi gør det nemmere for graveaktører at tilgå ledningsoplysninger direkte ude på gravestedet, og vi skal skabe en bedre visualisering af ledningernes placering, fx i form af 3D.
Der har i de senere år været en stigende graveaktivitet i Danmark, som foreløbigt kulminerede i 2024. Det afspejles også i antallet af graveskader.
Den samfundsøkonomiske analyse er foretaget med udgangspunkt i Klimadatastyrelsens årlige rapport om graveskaderapporter for 2023 samt interviews med centrale repræsentanter for ledningsejerne.
Analysen viser også, at den danske forsyningssektor er robust. Når der opstår en graveskade på forsyningsnettet et sted, kan den afbrudte forbindelse omgås og forsyningen omdirigeres ad andre ledninger frem til forbrugeren.
Til trods for en robust forsyningssektor viser analysen, at private husholdninger og virksomheder årligt har afledte omkostninger for 161 mio.kr. på grund af graveskader på forsyningsnettet.
Kilde: Klimadatastyrelsen