I mere end 75 år har Novenco Building & Industry med sine innovative og fleksible ventilationsløsninger flyttet luft til gavn for den grønne natur og gjort verden mere sikker at færdes i
Artiklen har været bragt i HVAC Magasinet nr. 1, 2024 og kan læses uden illustrationer herunder.
(Læs originalartiklen her)
Af Malene Staugaard Sturm, kommunikationskonsulent, Veltek
Novencos mission har i mange år været at levere de mest miljøvenlige, energieffektive og bæredygtige ventilationsløsninger med lave livscyklusomkostninger. Med et minimum af spild og maksimal genanvendelighed bidrager virksomheden på mange niveauer til en mere bæredygtig fremtid, og har gjort det således siden 1947, hvor Novenco åbnede dørene i Næstved.
Virksomhedens DNA og kerneforretning er at flytte luft så energieffektivt og sikkert som muligt på globalt plan. Deres energieffektive ventilatorer udmærker sig med et lavt energiforbrug med op til 92 procent i virkningsgrad, en holdbarhed på op til 25 år, og en genanvendelighed op til 98 procent.
– I bund og grund lever vi af at flytte luft. Alle vores produkter har fokus på energieffektivitet og bæredygtighed, og vores produkter til røgudsugning, tunnelventilation, parkeringsventilation m.m. har et eller flere safety-elementer i deres anvendelse. Det er vores måde at bidrage til at gøre verdenen mere sikker, fortæller Lars Knaack, administrerende direktør for Novenco Building & Industry.
Kigger vi tilbage i tiden, begyndte virksomheden sin grønne vækstrejse meget tidligt. Selv de tidligste ventilatorer havde høje virkningsgrader, og effektiviteten på produkterne er blot steget igennem årene. I dag mener Lars Knaack, at man producerer verdens mest energieffektive ventilator.
– Det tør vi godt at sige. Vores ældste ventilatorer havde virkningsgrader på omkring 60 procent, og det tal er kun steget siden da. Aksialventilatoren Novenco NovAx har været i produktion siden 1980’erne, og har en effektivitet på 80 procent, hvilket selv i dag er ganske effektivt sammenlignet med andre på markedet. Vores nyeste aksialventilator, Novenco ZerAx, blev lanceret i 2010 og topper mere end 10 år efter stadig effektivitetsgraden med helt op til 92 procent, forklarer Lars Knaack.
Det er først for nyligt, at ydeevnen på NovAx er blevet matchet af konkurrenter på markedet. ZerAx-ventilatorerne er ikke blot den seneste tilføjelse til serien af ventilatorer; de sætter ifølge virksomheden også nye standarder for både effektivitet og tilbagebetalingstid, hvor sidstnævnte er bemærkelsesværdigt kort.
– Vi har et samarbejde med Stena Recycling, som har lavet analyser på ZerAx-ventilatoren tilbage i 2020, hvor det viste sig, at disse ventilatorer har en genanvendelighedsgrad på 98 procent. Netop genanvendelighed, miljøvenlighed og energieffektivitet er alle elementer, som vi lægger stor vægt på at tænke ind i udvikling, produktion og design, så vi bliver så bæredygtige som muligt, tilføjer Lars Knaack.
Den grønne vækstrejse
Virksomheden er godt på vej på deres grønne vækstrejse. Mange grønne tiltag er allerede iværksat, og flere er på vej, idet bæredygtighed og grøn omstilling er en integreret del af kerneforretningen. Virksomheden har blandt andet forpligtet sig til at blive CO2-neutrale inden 2050.
– Med Science-Based Targets skal vi i løbet af to år lægge en plan for, hvordan Novenco kan blive CO2-neutrale senest i 2050. Vi har målt vores CO2-aftryk, som har vist, at 91 procent af vores CO2 ligger i Scope 3, som er alt det, vi køber fra underleverandører, stål og aluminium, m.m. De resterende 9 procent ligger i Scope 1 og 2 – vores udledning fra driften, transport osv. Så alt skal optimeres, og det skal vi arbejde meget mere med, fortæller Lars Knaack.
Science-Based Targets hjælper virksomheder med at definere og klarlægge, hvordan de kan reducere deres drivhusgasemissioner til gavn for klimaet – og samtidig fremtidssikre virksomhedernes vækst. Med den stigende efterspørgsel på bæredygtige løsninger, bliver den bæredygtige profil ligeledes en nødvendig adgangsbillet i det konkurrenceprægede marked.
– Vi ser heldigvis en stigende efterspørgsel på bæredygtige og energirigtige løsninger. På globalt plan har vi en bygningsmasse, der vokser så meget, at det svarer til et nyt Paris om ugen. Der ligger tilsvarende et kæmpepotentiale for klimaet i at renovere eksisterende bygninger med energirigtige løsninger. Vi forventer ikke at blive arbejdsløse lige foreløbigt, og vi tager glædeligt også vores egen medicin og optimerer dér, hvor vi kan, siger Lars Knaack.
Energirigtige løsninger skal være billigere
– Der er et grønt element i det. Jo flere ventilatorer, vi skubber ud ad døren, desto større indflydelse har vi på den grønne omstilling på globalt plan. Et af vores mål er, at den grønne omstilling ikke skal blive dyrere. Hvis der er god økonomi i at omstille til grønt, tror vi på, at det lettere sker. Vi kan rent faktisk, med energirigtige løsninger, gøre rigtig meget for at få lavere energiforbrug, og dermed også lavere omkostninger. De to ting går hånd i hånd, og med vores korte tilbagebetalingstider ser det attraktivt ud, så længe vi får fat i de rette mennesker – dvs. dem, der betaler elregningen, fortæller Lars Knaack.
Han peger desuden på, at regeringens fokus på grøn omstilling har givet udviklingen og således også efterspørgslen god rygvind. Ligesom mange andre i branchen håber han på, at ambitionerne og kravene til energirigtige løsninger bliver højere endnu.
– Hvis alle tager medicinen, er der et kæmpepotentiale og tilsvarende store besparelser at hente på globalt plan.
Fra Næstved eksporteres ventilatorer til hele verden
Ét af kerneområderne er blandt andet retrofit: Udskiftning af eksisterende ventilatorer til nyere og langt mere energieffektive ventilatorer. 95 procent af alt, hvad der produceres fra fabrikken i Næstved, eksporteres til resten af verden. Særligt i Indien viser de stor interesse for de energirigtige løsninger, hvor de i øjeblikket kan hente helt op til 60 procent energibesparelse på projekterne.
– Indien har et stigende fokus på at reducere strømforbruget, da de generelt mangler strøm. Derfor arbejder man på at få mere ud af den mængde, som er tilgængelig. Hvis du kan spare op til 50 procent af strømregningen, vil tilbagebetalingen være 1-2 år, afhængig af hvor meget ventilatoren kører. Hvis ventilatoren kører 24 timer i døgnet, er der naturligvis gode tilbagebetalingstider at hente. Så der kan være rigtig meget at vinde på virksomhedens økonomi ret hurtigt. Indien sammen med Sydøstasien er voksende markeder, fortæller Lars Knaack.
Det er ikke kun i Indien, der er interesse for energieffektive løsninger. Da ZerAx-ventilatoren blev udviklet, solgte Novenco hovedsageligt løsninger til byggeindustrien – men meget er sket siden da. Forretningsområdet er i dag udvidet til blandt andet datacentre og køling, hvor samme ventilator har stor virkning og mange anvendelsesmuligheder.
– Vores allerstørste marked er i dag USA, hovedsageligt på grund af datacentrene. Det er ikke et land, hvor der er størst fokus på grøn omstilling, men datacentre bliver der flere og flere af, og det mærker vi positivt på efterspørgslen af vores ventilatorer, siger Lars Knaack.
Ét af de helt store kundeprojekter er blandt andet til Meta, tidl. Facebook, der har købt ind på skræddersyede køleløsninger til datacenterbygninger i både Danmark, Sverige og USA. Flere andre store aktører i markedet for datacentre viser stigende interesse for de højteknologiske ventilationsløsninger.
Af andre verdensberømte projekter kan nævnes Burj Khalifa, hvor man har leveret parkeringsventilationssystem med 50 NovAx-ventilatorer og 196 garageventilatorer. Systemet overholder de amerikanske standarder (ASHRAE og AMCA) for luftkvalitet og ventilationskrav. I tilfælde af brand i p-kælderen af denne verdens højeste bygning, kan systemet fungere ved 300°C grader i op til 120 minutter, og begrænse koncentrationen af kulilte til under 35 ppm.
Er flyttet til nyt
Fra den 1. december 2023 kom en ny adresse officielt på visitkortene for Novenco-medarbejdere i Danmark. Hovedkontoret og produktionen flyttede nemlig til spritnye faciliteter i den anden ende af byen. Ifølge Lars Knaack har man længe været i et vækstscenarie. De tidligere bygninger var topmoderne, da de stod færdige i 1960’erne, men kunne ikke længere tilbyde optimale forhold til der, hvor forretningen og produktionsflowet er i dag.
– Omkring 2020-2021 ophørte lejekontrakten på vores eksisterende bygninger, hvilket gav anledning til at overveje noget andet for bedre at støtte op om den retning, virksomheden har taget igennem tiden. Vi valgte at bygge helt nye faciliteter, og dermed skræddersy vores produktionslinjer til lige netop vores behov. Samtidig har vi fået et showroom, hvor vi kan vise vores forskellige løsninger i funktion. Vi har nu blandt andet et terrassetag med glas og mødelokaler ved siden af vores ventilationsaggregater, fortæller Lars Knaack.
Den nye bygning er DGBN guld-certificeret, hvilket også bidrager til nedbringelse af firmaets CO2-aftryk sammenlignet med bygningerne fra 60’erne.
– Vi har fået en ny topmoderne fabrik med et moderne flow. Når vi går ud og fortæller, at vi producerer de mest energieffektive ventilatorer i verden, skal vi også have rammerne til at vise det frem til kunder og interessenter. Vi har fået en fabrik, der er bygget til det, vi laver i dag, afrunder Lars Knaack.