
Gravemaskinerne har haft travlt i løbet af de første ni måneder af 2023. Der er blevet lagt kilometervis af fjernvarmerør ned til mere end 45.000 boliger.
Tæller man projekter er det 113 styks
De mange projekter står på ryggen af Folketingets klimaaftale om udfasningen af naturgas til rumopvarmning, og der er faktisk flere på tegnebrætter. Nogle står dog også i stampe.
– Det er gået over stok og sten med at indfri kommunernes varmeplaner til konkrete fjernvarmeprojekter. At der alene i 2023 er klarlagt mere end 45.500 naturgaskonverteringer er imponerende. Det viser at der er en vej for at få naturgassen ud af Danmark, og det er ved at konvertere til fjernvarme, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
Potentialet for konverteringer er størst i Hovedstaden og på Sjælland, hvor der historisk har været mest naturgas og tættere befolkning. Samlet står Hovedstadsområdet (31%) og Sjælland (27%) for 58 procent af konverteringspotentialet efterfulgt af Midtjylland med 20 procent.
Alt går dog ikke som smurt i konverteringen. Nogle projekter står i stampe, og baggrunden er en tom støtte pulje. Her henviser man til den populære og oversøgte fjernvarmepulje, som fjernvarmeselskaber og kommuner har udnyttet til at skabe sikkerhed for nye fjernvarmeprojekter og gøre dem attraktive for forbrugerne.
Siden juni i år har fjernvarmepuljen været tom for midler, og en række projekter kan ikke få det lovede tilskud fra puljen.
– Der er lige nu 27 projekter i puljen, som står i stampe midt i et afgørende tidspunkt, hvor der er udsigt til usikre energipriser og en begyndende varmesæson. Det kan ikke være rigtigt, at 27 projekter med et stort konverteringspotentiale på mere end 13.400 gasforbrugere ikke kan få det lovede tilskud til at foretage de konverteringer, som Folketinget sidste år bad om, siger Kim Mortensen.
I alt er fjernvarmepuljen i år på 380,8 mio. kroner. Der var i midten af oktober 2023 ansøgt for 666,4 mio. kroner.
– Der er behov for, at skabes sikkerhed omkring de sidste projekter, som ligger i fjernvarmepuljen nu og her. Puljen bør fyldes op. Og hvis Folketinget og regeringen stadig ønsker tempo på naturgasudfasningen og den grønne omstilling, så skal puljen sættes på finansloven også i de kommende år, siger Kim Mortensen.
Kilde: Dansk Fjernvarme