Det gamle, og nu skrottede håndværkerfradrag, kan måske blive genoplivet i en eller anden form. Det bliver muligvis resultatet som følge af forhandlinger om, hvordan man man mindske energiforbruget i den europæiske bygningsmasse.
EU-Kommissionen havde forestillet sig, at de 15 procent dårligst isolerede bygninger skal efterisoleres. Det ville ellers betyde, at de rykkede to energiklasse op. Men her satte den tyske regeringen foden ned, da man ikke ville lægge så stor en byrde over på hver enkelt boligejer.
I stedet endte forhandlingerne et helt andet sted, nemlig i et fælleskrav, som betyder, at hvert enkelte medlemsstat skal reducere energiforbruget i boligmassen med 16 procent inden 2030 og 20 procent inden 2035.
Ifølge Dansk Håndværk kan det betyde genkomst af den gamle Boligjob-ordning – i en eller anden form.
– Vi kender ikke alle detaljerne endnu, men de krav, man er enige om, er stadigt en stor opgave, som vil betyde, at håndværksvirksomhederne får travlt. Vi går ud fra, at det offentlige stadigt skal gå foran med efterisolering og renovering af deres bygninger. Men der skal også forbedres væsentligt på de private boliger. Jeg går ud fra, at det skal ske med en tilskudsordning frem for tvang, lyder det fra arbejdsgiverdirektøren.
At man ikke pålægger de enkelte boligejere et efterisoleringskrav, er godt for den enkelte. Men derfor er det ikke sikkert, at man som boligejer slipper alligevel.
– Nu er det op til staten at beslutte, hvordan de vil opnå de aftalte besparelser indenfor en overskuelig årrække. Og det vil helt sikkert kræve, at politikerne kommer i gang med at gentænke en form for håndværkerfradrag, lyder det fra Morten Frihagen, der er direktør i Dansk Håndværk.
Kilde: Dansk Håndværk