Bæredygtighed kræver fokus på miljømæssige, sociale og økonomiske kvaliteter i balance. Hvilket aspekt, der vægtes mest, afhænger af projektets prioriteringer og kontekst. For at undgå misforståelser i branchen bør der arbejdes mere med fælles definitioner og helhedstænkning, hvor alle tre kvaliteter integreres i beslutningsprocessen
Artiklen er første artikel i serien “Bæredygtig ventilation”, og har været bragt i HVAC Magasinet nr. 3, 2025. Den kan læses uden illustrationer herunder (læs originalartiklen her)
Tekst: Vagn Holk Lauridsen, direktør, Danvak
Fotos: Michael Barrett Boesen
Mange producenter og leverandører leverer løsninger til bæredygtighedsdagsordenen og heldigvis for det. Vi oplever her i huset, blandt andet hos vores kursusdeltagere, at der ofte hersker forskellige tolkninger af bæredygtighedskvaliteterne set over en bred målgruppe inden for bygge- og installationsbranchen.
Det er muligt, at denne artikel og emnet er ”gammel vin” og lidt jordstrygende efterhånden, men jeg synes faktisk, det er godt lige engang imellem at gå tilbage til nogle definitioner af bæredygtighed, fordi jeg stadigvæk, som før nævnt, ofte oplever, at man i vores branche i forbindelse med diskussioner på teknisk løsningniveau taler i hver sit begrebsfelt, altså at nogle taler om det miljømæssige-, nogle om det sociale- og andre om den økonomiske bæredygtighed.
Det er tydeligt, at definitionen og forståelsen af bæredygtighed varierer afhængigt af perspektivet og aktøren i branchen. Bæredygtighed består af tre grundlæggende dimensioner eller kvaliteter, nemlig miljømæssig bæredygtighed, social bæredygtighed og økonomisk bæredygtighed. For at kunne vurdere, hvornår det er den ene eller den anden kvalitet, der er i fokus, er det nødvendigt at forstå, hvad hver af de tre dimensioner indebærer, og hvordan de spiller sammen.
Bæredygtighed handler både om fokus og balance
Balancen mellem de tre kvaliteter afhænger af den konkrete kontekst, interessenterne og projektets mål.
Her er nogle typiske scenarier, hvor fokus kan skifte:
• Primært fokus på miljømæssig bæredygtighed: Når en løsning prioriterer reduktion af CO2-udledning og brug af grøn energi, for eksempel for at opfylde klimamål eller certificeringer som DGNB, LEED eller BREEAM.
• Primært fokus på social bæredygtighed: Når projektet lægger vægt på indeklima, brugerkomfort, sundhed og trivsel. Dette ses ofte i bygninger, hvor mennesker opholder sig i mange timer dagligt.
• Primært fokus på økonomisk bæredygtighed: Når løsningen skal være økonomisk rentabel og give en hurtig tilbagebetalingstid, for eksempel i projekter hvor budgettet er stramt, eller i lande hvor grøn teknologi stadig er dyr i anskaffelse.
I det følgende gives nogle eksempler på de tre kvaliteter af bæredygtighed i HVAC-systemer:
Miljømæssig bæredygtighed
Dette handler om at reducere miljøpåvirkningen, både i forhold til produktion, drift og bortskaffelse. Det fokuserer på aspekter som:
• Lavere CO2-udledning og energiforbrug.
• Brug af vedvarende energikilder.
• Valg af materialer, der er genanvendelige eller har lav miljøpåvirkning.
• Bevarelse af naturressourcer og sikring af biodiversitet.
En varmepumpe, der bruger et kølemiddel med lav GWP og drives af vedvarende energi og/eller brug af kanalsystemer i ventilationsanlæg fremstillet af genanvendt aluminium, kan reducere miljøpåvirkningen markant.
Social bæredygtighed
Social bæredygtighed fokuserer på menneskers trivsel og samfundsmæssige forhold. Det handler om at skabe løsninger, der
• sikrer et godt og sundt indeklima for bygningens brugere.
• bidrager til arbejdsmiljø og sikkerhed, både for installatører og slutbrugere.
• giver adgang til teknologier, der er retfærdige og inkluderende på tværs af samfundslag.
Et ventilationssystem, der forbedrer indeklimaet og reducerer risikoen for sygdomme som følge af dårlig luftkvalitet, fremmer social bæredygtighed.
Økonomisk bæredygtighed
Økonomisk bæredygtighed handler om at skabe løsninger, der er økonomisk levedygtige og tilgængelige. Det omfatter:
• Optimering af driftsomkostninger (reduktion af energiforbrug og vedligeholdelse).
• At sikre en fornuftig tilbagebetalingstid på investeringer.
• At bidrage til lokal økonomisk vækst gennem innovation, produktion og arbejdspladser.
Et ventilationsanlæg udstyret med sensorer og behovsstyret regulering sikrer, at anlægget kun kører, når det er nødvendigt og med den optimale ydelse. Dette reducerer energiforbruget og minimerer vedligeholdelsesomkostninger, hvilket gør systemet økonomisk bæredygtigt.
Balance mellem de tre dimensioner
Den største udfordring ved bæredygtighed er at finde en fornuftig balance mellem de tre dimensioner, så én kvalitet ikke overskygger de andre. Hvis der for eksempel kun fokuseres på miljømæssige aspekter, kan det ske på bekostning af økonomien eller det sociale aspekt. For eksempel:
• Et teknisk avanceret HVAC-system kan være miljømæssigt bæredygtigt, men hvis det er meget dyrt og svært at vedligeholde, lider den økonomiske og sociale bæredygtighed.
• Omvendt kan en billig løsning fremme økonomisk bæredygtighed, men hvis den bruger fossile brændstoffer, undermineres miljøkvaliteten.
Skal vi lykkes med at projektere bæredygtige HVAC-systemer, skal der være mere fokus på helhedsorienteret planlægning, hvor alle tre dimensioner inddrages tidligt i processen. Det kræver dels samarbejde, dels at der er styr på begreberne mellem producenter, ingeniører, arkitekter, entreprenører og slutbrugere.
BOKS:
HVAC Magasinet har taget hul på en længere artikelserie, der vil strække sig over det meste af 2025. Det overordnede tema er bæredygtig ventilation.