Vi tilbringer over 90 procent af tiden indendørs, og vi er direkte påvirket af det indeklima, som vi befinder os i. Det er derfor essentielt at kende og prioritere indeklima i enhver renovering af bygninger
Dette er den første artikel i serien “Bag Om”, og har været bragt i HVAC Magasinet nr. 2, 25. Den kan læses uden illustrationer herunder (læs originalartiklen her)
Af Alice Andersen, regional sustainability specialist, Region Vest, Lindab
Kan vi hæve indeklimaniveauet og samtidig spare energi i en renovering?
Ja, det kan vi. Ved at etablere behovsstyret balanceret mekanisk ventilation i en renovering kan vi styre luftmængden på zonebasis og opnå et bedre indeklima, samtidig med et væsentligt lavere energiforbrug.
Behovsstyret mekanisk ventilation og varmegenvinding af indblæsningsluften sparer væsentligt på energiforbruget til ventilation og opvarmning, idet cirka 85 procent af varmen fra afkastluften kan genanvendes. Vi ved, at byggeriet repræsenterer 40 procent af det samlede energiforbrug i EU, så det er en stor klimamæssig gevinst at reducere bygningernes energiforbrug.
Indeklimamæssigt og samfundsøkonomisk er det også en god idé at indtænke ventilation i en renovering. Flere undersøgelser viser, at indeklimaet har direkte indflydelse på brugerens præstationsniveau, indlæringsevne, sundhed og sygefravær. Med komfortabel tilførsel af frisk luft øger vi skolebørns færdigheder med op til cirka 10 procent – svarende til et helt skoleår. Dette kan blandt andet ses ud fra figur 1, der viser sammenhængen mellem mængden af friskluftstilførsel og børns præstationsevne. En god luftkvalitet giver desuden en bedre sundhed og et mindre sygefravær, hvilket har positiv indflydelse på samfundsøkonomien.
Totaløkonomisk er det også en fordel for en virksomhedsejer at forbedre luftkvaliteten i en renovering, idet størstedelen af en administrationsbygnings udgifter går til lønninger. Investeringen i balanceret mekanisk ventilation er herved hurtigt tilbagebetalt ud fra et totaløkonomisk perspektiv.
Skånsom renovering med Ultra BT-system
Det er en fordel at styre på zonebasis, da anvendelsen og komfortkrav kan være meget forskellig per rum. For eksempel i en skole kan anvendelsen i de enkelte undervisningsrum variere meget over dagen. Et andet eksempel er i en daginstitution, hvor krav til indeklima er meget forskellige afhængige af rummets anvendelse, børnenes alder og opholdszonen i rummet. Med Lindabs Ultra BT-system kan der opnås et komfortabelt indeklima og behovsstyret ventilation på rumniveau – dvs. at ingen rum hverken over- eller underventileres.
Systemet er nemt at etablere i en skånsom renovering. Luften reguleres af en såkaldt UltraLink-regulator, der fleksibelt og let kan monteres i et eksisterende kanalsystem. Installeringstiden er lav, hvorved en opgradering af eksisterende ventilationsanlæg ikke kræver en langvarig nedlukning. Eneste krav for at opnå besparelse er, at aggregatet er trykreguleret og derfor regulerer luftmængden afhængig af brugernes behov.
Regulatoren kommunikerer trådløst med Bluetooth-sensorer, der måler indeklimaet i den enkelte zone (for eksempel rumtemperatur og CO2-koncentration) og behovsstyrer ventilation på baggrund heraf. Regulatoren kan overstyres manuelt via smartphone ved hjælp af Lindab OneLink app. Det giver brugeren en tilfredsstillelse selv at kunne påvirke indeklimaet. I en renovering er det især en fordel, at kommunikation foregår trådløst, fremfor at der skal trækkes kabler.
Luftmængderne måles ved brug af ultralyd – heraf navnet UltraLink. Det giver en mere præcis behovsstyring og et lavere energiforbrug. Løsningen er afprøvet i Lindabs Innovation Hub i 2020-2021, og den viste, at den simple installation af Ultra BT og BT-sensor på rumniveau i et eksisterende system, reducerede energiforbruget med op til 70 procent efter installering.
Komfort og træk er vigtig for brugeren og heraf renoveringen
Flere eksisterende bygninger har en begrænset rumhøjde, hvilket renoveringen skal tage hensyn til. Lindab tilbyder indblæsningsarmaturer og trykfordelingsbokse, der er specielt velegnede til rum med en mindre rumhøjde, da luften spredes vandret ind i rummene og der opnås en klæbeeffekt til loftet. Lindabs armaturer er testet i forskellige laboratorier i forhold til strømningsmønsteret. Det er for eksempel undersøgt med røgforsøg i Lindabs laboratorie i Farum og Teknologisk Institut i Farum (figur 3).
I forbindelse med en renovering er det væsentligt at gøre det rigtige produktvalg og finde den optimale placering af indblæsningsarmaturer. Lindabs beregningsprogram lindQST kan finde det bedste produktvalg og beregne termisk indeklima, lufthastigheder, luftkvalitet og lyd ud fra det enkelte rums anvendelse og opholdszone.
I figur 4 ses et eksempel på en beregning af luftbevægelser i et klasseværelse med 25 elever og en effektiv rumhøjde på kun 2,5 meter. I eksemplet er anvendt Lindabs indblæsningsarmatur LCP, der er velegnet til rum med lav rumhøjde. I beregningen ses, hvordan indblæsningsluften spredes vertikalt ind i rummet og der undgås træk i opholdszonen, som er markeret med grøn.
LindQST kan downloades på Lindabs hjemmeside og frit anvendes. Nyt modul i LindQst er i forhold til termisk komfort, hvor der tages hensyn til brugerens påklædning og aktivitetsniveau, og projektets udvalgte rumtype og indeklimakategori. Link til lindQST: https://www.lindab.dk/service-support/ventilation/bim/lindqst/.
Reference
1. ”Indeklima i skoler – status og konsekvenser”, Geo Clausen et al., 2011.
BOKS:
Bag Om er en række artikler, hvor skribenterne tager et spadestik dybere i emnet.
Har man selv lyst til at skrive en Bag Om-artikel, kontakt am@techmedia.dk