Sekvom vi går mod et samfund med stigende elektrificering, vil gassystemet langt fra være dømt ude. I stedet vil det gennemgå en forandring, som allerede er på vej.
Udover det selve gassen i stadig højere grad vil være biogas, vil kundesammensætningen også ændre sig. Ud med privatkunderne, der enten hopper på fjenvarme elle varmepumpe, og ind med erhvervskunderne.
At den bevægelse allerede er i gang kan se vad, at Evida alene i 2024 har indgået nye distributionsaftaler med kunder på næsten 40 mio. Nm3 årligt.
Evida forsyner i dag ca. 282.000 privat- og 33.000 erhvervskunder med gas.
– Gassystemet leverer årligt en mængde energi til forbrugerne, der svarer til halvdelen af Danmarks samlede elforbrug. Gas er en vigtig energikilde, da den er stabil, fleksibel og kan lagres. Samtidig bliver gassystemet gradvis grønnere i takt med, at biogasproduktionen stiger, siger Sune Holm, Evidas driftsdirektør.
Blandt de kunder, der blev indgået aftaler med i 2024, er cirka en tredjedel eksisterende kunder, der i fremtiden får behov for mere gas, mens de resterende er nye kunder. For begge grupper gælder, at størstedelen er konverteret til gas fra andre energikilder, mens en mindre del er såkaldt ”nybyggeri”.
– Det er fortrinsvis til procesformål inden for fødevare- og foderproduktion, byggematerialer og varmeforsyning, at vi indgik aftaler med i løbet af 2024, hvilket også er de kundegrupper, som vi forventer vil have et stort gasforbrug i fremtiden, siger Sune Holm.
Det er særligt erhvervskunder inden for industri, der ikke umiddelbart kan elektrificere deres produktion, som vil skifte til gas. De kan ofte reducere deres CO2-udslip væsentligt ved at konvertere til gas fra olie eller kul i produktionen. Det skyldes, at gas udleder 40 % mindre CO2 end kul og 25 % mindre CO2 end olie. Klimaeffekten bliver kun større i takt med, at andelen af biogas vokser.
Kilde: Evida