Mens man nikker anerkendende til det løft af erhvervsskolerne, som blev kendt allerede inden den samlede finanslov blev lagt frem, er der ellers ikke meget, som sender Dansk Fjernvarme op på den grønne grøn. Bl.a. frygter man for konsekvenser af, at den pulje, som skulle sikre udrulningen af fjernvarmen, ikke bliver fyldt tilstrækkeligt op.
I det hele taget mangler de aktiviteter, der bl.a. kunne sikre, at gassen for alvor blev udfaset. Bevares, der er afsat 1 mia. kr. til grønne prioritere, hvoraf cirka halvdelen havner i Grøn Fond, ligesom afkoblingspuljen bliver beriget med 100 mio. kr.
Men det er langt fra nok
– Ambitionerne er for lave. Hvis regeringen vil den grønne omstilling og de vil gøre alvor af deres egne ambitioner om at udfase den fossile naturgas, så er de samtidig nødt til at komme i arbejdstøjet og præsentere os for nogle initiativer, der bakker ambitionerne op, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme. Han fortsætter:
– Kommunerne har i samarbejde med forsyningsselskaberne – på regeringens opfordring – lavet varmeplaner, der sikrer at de kan udfase naturgassen. Den pulje, der skulle gøre denne ambition til virkelighed er brugt op og der er i år alene søgt for tæt ved det dobbelte af det afsatte beløb. Hvis ikke denne pulje fyldes op, så går arbejdet i stå og regeringen må dermed skuffe de mange kommuner og ikke mindst boligejere, der ellers havde udsigt til at skifte den sorte naturgas ud med fjernvarme.
Selvom regeringen sidder på eget flertal, tilbagestår en forhandling o den, og her håber interesse-organisationen, at der falder endnu flere midler af til fjernvarmepuljen.
Og så har man et konkret forslag omkring udfasningen af gas.
Det skal være slut med at bruge naturgas til opvarmning. Derfor mener vi også det er på tide at overveje om ikke man politisk bør overveje at sætte en slutdato for brug af naturgas. Det vil have den samme effekt, nemlig at de enkelte boligejere ikke har incitament til at fastholde fyret og i stedet skifter til en grøn varmekilde, siger Kim Mortensen.
Kilde: Dansk Fjernvarme