
Et prisloft over el er en idé, der ikke er vinder genklang hos brancheorganisationen Dansk Fjernvarme. Idéen er undfanget af EU, og er naturligvis udtænkt for at hjælpe den europæiske forbruger ud af den prisskrue, som gas-prisens himmelflugt har medført.
Når brancheorganisationen ikke er varm på idéen skyldes det de meget specielle danske forhold, der ikke ses andre steder i unionen. De danske kraftvarme-værker knytter bånd mellem el og varme. Den sammenkobling ses andre steder, hvorfor en særskilt prisloft kun på el virker umiddelbaqrt som en god idé.
Herhjemme vil den dog sende varmeprisen i vejret, ikke mindst i de store byer, hvor der samproduktionen er særlig udbredt.
Kraftvarmeselskaberne i Danmark er med til at holde varmeprisen nede for mange varmekunder, da indtægter fra elproduktion lander i kommunalt eller forbrugerejede selskaber, der sender pengene tilbage til forbrugerne via reducerede varmepriser i modsætning til mange elproducenter i Europa, der udelukkende producerer el og ikke leverer varme til borgerne.
Derfor opfordrer Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme til, at klimaminister Dan Jørgensen får justeret aftalen, så man ikke, ved at løse det ene problem, skaber et andet.
Et andet kritikpunkt af forslaget er, at et prisloft på el alt andet lige vil reducere incitamentet til at bevare og investere i elproduktionskapacitet, der er afgørende for elforsyningssikkerheden.
Der er i Danmark en voksende erkendelse af, at vi skal styrke elsystemet, så det passer til en fremtid med VE-produktion og fortsat høj forsyningssikkerhed. Dansk Fjernvarme har i længere tid ønsket at skabe fokus omkring kraftværkernes rolle i fremtidens elsystem. Der er et stigende behov for kraftværkerne, men et faldende økonomisk incitament for kraftværkerne til at blive på elmarkedet. Det fremlagte forslag kan føre til, at kraftvarmeselskaberne er nødsaget til at sænke elproduktionen, og det gør os bekymrede for elforsyningssikkerheden, påpeger Kim Mortensen.
Kilde: Dansk Fjernvarme