Historisk set, når man undersøgte, hvordan forskellige industrier udnyttede digitale hjælpemidler, befandt bygge- og anlægssektoren sig ofte i den tungere ende af skalaen. Dette er imidlertid ikke længere tilfældet.
Selvom det ikke nødvendigvis betyder, at hele branchen er på toppen af digitaliseringen, har brugen af forskellige digitale hjælpemidler oplevet en betydelig vækst.
En bemærkelsesværdig udvikling er især brugen af kunstig intelligens, der er blevet firedoblet på blot ét år ifølge tal fra Byggeriets Modenhedsmåling 2024. Indgangen til 2023 introducerede krav om livscyklusanalyse (LCA) i Bygningsreglementet, hvilket også har bidraget til den digitale transformation.
I dag svarer 84 procent af de deltagende virksomheder i Byggeriets Modenhedsmåling, at de nu implementerer LCA i flere af deres projekter. Dette repræsenterer en betydelig stigning fra 67 procent i det foregående år, der blev målt kort før lovens ikrafttræden.
– En bæredygtig byggebranche er en konkurrencedygtig byggebranche. Derfor er det positivt, at vi ser en stigning i antallet af virksomheder i byggeriet, der styrker fokus på grøn omstilling. Her spiller ny teknologi, digitalisering og muligheden for systematisk opsamling af data en meget stor rolle – og den dobbelte omstilling skal endnu flere virksomheder i byggeriet få øjnene op for. Det skal modenhedsmålingen være med til at sætte fokus på, siger udviklingsdirektør i Industriens Fond, Charlotte Kjeldsen Krarup.
Desuden har de nye lovkrav indenfor nybyggeri haft en overraskende virkning, idet de har påvirket renoveringsprojekter positivt. Selvom det endnu ikke er obligatorisk at udarbejde LCA i renoveringsprojekter, ser vi nu en stigning i anvendelsen af LCA inden for denne del af byggebranchen.
63 procent af virksomhederne udarbejder nu LCA, sammenlignet med 48 procent i 2023. Dette indikerer en øget opmærksomhed på bæredygtighed i byggeriet og en stigning i brugen af digital teknologi til at dokumentere klimaaftryk.
– Byggeriet har potentiale til at levere et stort bidrag i arbejdet med at reducere vores CO2-udledning, og her er livscyklusanalyser et helt afgørende redskab. Det er derfor positivt, at flere og flere benytter sig af livscyklusanalyser både når det handler om nyt byggeri, men i høj grad også i renoveringsprojekter, siger
Lennie Clausen, programchef i den filantropiske forening Realdania.
Byggeriets Modenhedsmåling 2024 viser også en bemærkelsesværdig stigning i brugen af avanceret teknologi, især kunstig intelligens (AI). Hele 21 procent af de adspurgte virksomheder anvender nu AI i deres arbejde, hvilket repræsenterer en betydelig stigning i forhold til det tidligere år, hvor kun 5 procent benyttede sig af denne teknologi. De mest anvendte AI-modeller inkluderer velkendte navne som ChatGPT, Dall-E og Midjourney.
Men sådan er det langt fra for alle. Af de 21 procent svarer knap en tredjedel, at de bruger AI-modeller udviklet specifikt til branchen, mens en tredjedel træner egne AI-modeller.
Ikke desto mindre er det vigtigt at bemærke, at branchen stadig ikke er fuldt ud moden i brugen af AI, hvilket skyldes flere faktorer, herunder kompleksiteten i projekterne, lange værdikæder og manglende standarder for dataudveksling mellem forskellige systemer og formater.
– Men analysens dugfriske tal peger på, at byggebranchen har blod på tanden, og vi oplever også, at mange virksomheder efterspørger hjælp til at komme i gang, siger Christina Hvid, administrerende direktør i Molio og ConTech Lab.
Kilde: Molio