Artiklen er et uddrag fra Schneider Electrics danske blog
Internationale undersøgelser viser, at verdens energiforbrug vil være fordoblet i 2050. Det skyldes ikke mindst, at menneskers levestandard er blevet markant forøget samtidig med, at antallet af mennesker på kloden stiger eksplosivt. Ifølge FN vil der være knap 10 milliarder mennesker på jorden i 2050.
Samtidig har vi indrettet os på en måde, hvor teknologi og dermed adgangen til stabil forsyning er altafgørende for vores måde at leve på. Hvor længe kan du for eksempel leve uden internet, før det bliver et problem for dit arbejde eller privatliv?
Elnettet er allerede presset
Vigtigheden af at skabe høj forsyningssikkerhed gælder også for virksomheder, der for eksempel skal holde en produktion konstant i gang og håndtere store mængder data døgnet rundt. Det kræver i sagens natur energi og i særdeleshed elektricitet, hvor stabilitet og høj oppetid er afgørende.
Hvis vi skal kunne sikre den høje forsyningssikkerhed i takt med, at verdens energiforbrug stiger markant, stiller det større krav til elforsyningerne, som allerede nu bliver presset. Også i Danmark. Det stigende energiforbrug skaber i høj grad behov for mere vedvarende energi, men her og nu resulterer det flere steder i ustabil forsyning med risiko for strømafbrydelser.
Hospitaler er særligt udfordret
Udfordringer med ustabil elforsyning er størst i udviklingslandene, hvor større enkeltstående strømnedbrud på 6-8 timer ikke er unormale. Men selv på vores egne breddegrader er det afgørende at kunne forudse og forberede sig på kritiske nedbrud.
Det gælder særligt på hospitaler, hvor business continuity (altså muligheden for at opretholde kontinuitet i driften) er altafgørende. Kort sagt hænger forsyningssikkerhed og patientsikkerhed altså direkte sammen.
Og især efter et 2020 med en verdensomspændende pandemi er planlagt og forebyggende vedligeholdelsesarbejde blevet vigtigere end nogensinde. Særligt nødvendigt er det at have et velfungerende beredskab, der forhindrer kritiske nedbrud, som kan være et spørgsmål mellem liv og død. Derfor er det afgørende for hospitaler at sikre en stabil forsyning og dermed muligheden for at udføre det daglige arbejde.