Gennem et omfattende, tværfagligt forskningsprojekt, har vi i samarbejde med en række virksomheder forsøgt at finde svaret på, hvordan vi i fremtiden kan komme af med den tiltagende forekomst af legionella i de danske hjem.
Danmark har længe lidt under et alvorligt problem med legionellabakterier i varmt brugsvand. Faktisk har vi Europas højeste forekomst af den sundhedsskadelige bakterie. Men nu er der håb i sigte takket være et ambitiøst tværfagligt forskningsprojekt, der netop er blevet afsluttet.
Projektet, der involverede både offentlige og private virksomheder, sigtede mod at udvikle energieffektive løsninger til at tackle legionellaproblemet. Et centralt mål var at finde metoder til at kontrollere bakterievæksten uden at øge energiforbruget eller miljøbelastningen.
Tre lovende tiltag er blevet præsenteret som resultater af forskningsprojektet:
- Elektrisk Booster-enhed:
METRO THERM har bidraget med den innovative rapport “Temperaturstyring og overvågning mod Legionella via el-booster unit”. Ved at tilslutte en elektrisk booster-enhed til varmtvandsproduktionen kan man udføre periodisk termisk desinfektion for at eliminere legionellabakterier. Denne metode er baseret på opvarmning af vandet til over 65°C i mindst 30 minutter, en temperatur som bakterierne ikke kan overleve ved. - HOCL-Desinfektion: Danish Clean Water (DCW) har udviklet en ny teknologi, der omdanner salt, vand og elektricitet til en mild desinfektionsopløsning kendt som hypoklorsyre (HOCL). Denne metode tillader legionellabekæmpelse ved lavere vandtemperaturer end de nuværende krav. DCW’s studier har vist lovende resultater med drastisk reduceret antal legionellabakterier.
- Risikovurderingsværktøj: Et risikovurderingsværktøj er blevet udviklet for at hjælpe med at evaluere forskellige løsningers konsekvenser for energiforbrug, klima, miljø og økonomi. Dette værktøj kan bruges bredt uden en stor ekspertise og hjælper med at balancere legionellasikring med energieffektivitet.
Projektet har demonstreret at innovative tilgange kan reducere forekomsten af legionellabakterier. Selvom det endnu ikke er muligt at sænke fremløbstemperaturen på brugsvandsinstallationer, er der håb om, at disse metoder kan integreres i det danske varmesystem og bidrage til et sundere og mere energieffektivt samfund.
Hvis du ønsker at dykke dybere ned i projektet, kan du finde yderligere information i vores artikel her.