Der findes forskellige måder at befugte på for at opnå evaporativ køling. Det kan enten gøres ved at befugte luften direkte i rummet, eller det kan ske ved befugtning i ventilationskanalen. Ofte bruges kølingen direkte i rummet i produktionsmiljøer med store energibesparelser til følge. Denne køleteknologi genkender de fleste fra supermarkederne.
Man kan også køle evaporativt ved befugtning i kanal.
Disse faktorer påvirker hvor stor adiabatisk køleeffekt der kan opnås
I indirekte evaporativ køling (adiabatisk køling) finder fordampningen af vand i et klimaanlæg sted på den side, hvor luften bliver udledt, hvilket forårsager, at varm luft udenfor enheden bliver nedkølet gennem efterfølgende genvinding af varme. Den opnåelige køling af luften udenfor afhænger af mængden af fordampet vand på den side, hvor luften udledes, samt designet og effektiviteten af det varmegenvindingssystem, der anvendes. Udledningsluften kan befugtes til nær mætningspunktet, uden at mængden af fugt i den indsugede luft forøges.
Bortset fra den hastighed, hvorved luft passerer gennem den evaporative køler, afhænger mængden af fordampet vand – og dermed den opnåede køleeffekt – af tilstanden af den udledningsluft, som suges ind i den evaporative køler.
De afgørende faktorer her er:
- lufttemperaturen før fordampning: jo koldere luften er, jo mindre fugt kan den absorbere, og jo mindre køleeffekt opnås
- fugtniveauet før fordampning: jo mere vand luften indeholder, jo mindre fugt kan den absorbere, og jo lavere temperaturfald opnås
Den teoretiske grænseværdi for evaporativ køling nås, når luften er fuldstændig mættet med vand – eks. ved en relativ luftfugtighed på 100%. Forøgelser af luftfugtigheden til værdier på 92% til 95% er realistiske ved brug af ventilationssystemer under økonomisk gangbare forhold, afhængigt af den anvendte evaporative køler.
Læs meget mere om hvordan adiabatisk køling fungerer og se også en video, som forklarer begrebet. Du kan også læse mere om, hvordan du kan beregne din mulige energibesparelse med evaporativ køling.