Den 30. august 2023 var en vigtig dag for Gemina Termix i Sunds ved Herning. Her tog man første spadestik til en stor udvidelse af virksomhedens produktion, som skal gøre fjernvarmeproducenten i stand til at møde den massive efterspørgsel på intelligente fjernvarmeløsninger i fremtiden.
Når byggeriet står færdigt medio 2024 vil Gemina Termix råde over et samlet areal på knapt 12.000 kvm. Udvidelsen er centreret omkring selve produktionen for at øge kapaciteten, så virksomheden fortsat kan møde den massive efterspørgsel.
”Dansk fjernvarme har været på en succesfuld rejse i mange år, og i dag har 66 % af alle danske husstande allerede fjernvarme. Men effektiviteten skal skrues op, hvis vi skal møde behovet frem mod 2030,” forklarer General Manager i Gemina Termix, Christian Bentzen-Bilkvist.
Solid politisk support
Der er flere årsager til, at efterspørgslen på fjernvarme er så massiv. Konverteringen er en vigtig brik i regeringens klimamålsætning for 2030, hvor landets CO2-udslip skal være reduceret med 70 %. Her er fjernvarmen et oplagt indsatsområde, fordi den sparer klimaet for mange ressourcer og er langt hurtigere at gøre klimaneutral end for eksempel landbrug og transport.
Derudover har det danske marked også vist en stigende interesse for en hurtigere konvertering efter de seneste års stigende energipriser. Skrækhistorier om familier, der fik flerdoblet varmeregningen, har gjort ønsket om billigere og grønnere alternativer større.
”Frem mod 2030 skal branchen imødekomme 300.000 konverteringer, og herudover øvrige opgaver fra renovering og byggeri. Den hastighed, vi udbreder fjernvarmen med, er helt unik, og det er kun muligt, fordi vi fra starten har haft en solid og vedholdende politisk support. Der har været et klart mål fra starten,” siger Søren Lyngholm, Vice President, Light Duty Stations, Danfoss.
Øget kapacitet på vej
Fra produktionen i Sunds leverer Gemina Termix totalløsninger til alle kunder; fra parcelhuse, til firmaer og større boligkomplekser. Alle fjernvarmeunits bliver fremstillet lokalt, og med den kommende udvidelse og en øget interesse, vil producenten øge sin kapacitet i de kommende år.
”Dansk fjernvarmeteknologi er en succeshistorie, som også spreder sig uden for landets grænser. Fjernvarme er en del af den grønne omstilling og vil bidrage til fossilfri energiforsyning. Med den nye udvidelse er vi gearet til de næste års vækst,” slutter Søren Lyngholm, Vice President, Light Duty Stations, Danfoss.
Spadestikket blev taget af Søren Lyngholm, vice president, Light Duty Stations, Danfoss, og Jan Riis, managing director, Daugaard Pedersen A/S