Er der én ting, som de fleste er enige om, er det at klimasikring er dyrt. Og så alligevel ikke. For på Nørrebro i København viser projektet OpskaLAR, at det måske alligevel kan gøres for relativ beskedne summer.
Det nye projekt er sat i gang af beboerne i den almene boligafdeling Lundtoftegade (en del af Boligselskabet AKB, København), og udvikles i samarbejde med kunstplatformen Til Vægs, Teknologisk Institut samt Københavns Universitet og er støttet af Realdania.
Første eksempel på en simpel, naturbaseret løsning er et regndige, der løber som en lille jordvold langs kanten af et grønt område og aftager tagvandet fra nabobygningen.
Hele projektet løber over de kommende 2,5 år, og vil fungere som et åbent laboratorium, der eksperimenterer med nye løsninger til at håndtere akutte klimaudfordringer. På den måde skal projektet vise, hvordan ny teknologi kan revolutionere klimatilpasningen i byerne gennem LAR (Lokal Afledning af Regnvand).
I fremtiden skal der arbejdes med forskellige former for LAR, som bidrager til at gøre boligområder mere robuste over for store vandmasser og på samme tid understøtter biodiversitet og fællesskab.
Nogle af løsningerne vil være simple, mens andre kan tjene flere formål, f.eks. opsamling af vand til fællesvaskeri og dyrkning af grøntsager eller til etablering af nye, grønne fællesrum og legepladser.
I projektet ’OpskaLAR’ deltager beboerne aktivt bl.a. via workshops og er dermed med til at træffe vigtige valg og beslutninger i hele processen. De mange tiltag samles i et katalog, der formidles til andre boligområder, så flest muligt kan blive inspireret til at anvende de innovative løsninger.
Kilde: Realdania